POLITIČKA ‘PREDIGRA’ KOLAKUŠIĆA: Sudac ‘pravednik’ vještim manevrima otkriva konačnu odluku?

N1

Piše: Vedran Morin

MISLAV Kolakušić je trenutno jedna od eksponiranijih javnih osoba u Hrvatskoj. Ovaj sudac sa zagrebačkoga Trgovačkoga suda, rođen 1969. u Zagrebu, javnosti je poznatiji kao gorljivi kritičar aktualnoga stanja u pravosuđu i politici, pa ga samim time možemo okarakterizirati kao antikorupcijskog aktivista broj jedan koji sve glasnije razmišlja i o svojoj političkoj roli. No, hoće li se sudac ‘pravednik’, kako ga se od milja naziva, u konačnici odlučiti za konkretni ulazak u politiku? Sudeći prema posljednjim manevrima i podršci koju sve više dobiva u javnosti, za pretpostaviti je da nije daleko od te odluke.

Gostujući kod Zorana Šprajca na RTL-u, populistički izjavljuje “za borbu protiv korupcije potrebni su građani”. Je li doista tako ili su oni sucu potrebniji za ulazak u politiku? Osnivanjem hvalevrijedne udruge ‘Antikorupcija’ paralelno s njom okuplja i svoje biračko tijelo jer ulog je velik – ulaskom u politiku obvezuje ga ostavka na mjesto suca Trgovačkoga suda. A upravo kroz udrugu će, dakle, dobiti uvid s kolikom potporom može raspolagati.

U svakom slučaju osnivanje takve udruge je pametan potez jer vratimo li se ne tako daleko u prošlost, neuspjelih pokušaja samostalnih ulazaka, odnosno povratka u politiku je pregršt. Među najpoznatijima su primjerice bivši predsjednik RH Ivo Josipović te predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Od uloge lidera države danas su tek promatrači i komentatori stanja na političkoj sceni. Stoga se može zaključiti kako Kolakušić spretno gradi svoju političku platformu.

Ono što se sljedeće sa zanimanjem javnost pita je s kime će i hoće li se prepustiti ulasku u političku arenu samostalno ili koalirajući, te hoće li to biti s lijevim ili desnim spektrom. Kao i u slučaju Dalije Orešković, koja je otkrila da prelazi na lijevi centar, trenutno je tražena roba na političkome ‘mercatu’. Za sada djeluje kao osoba koja zna što radi, ali je i svjestan činjenice da je ljudima dosta razno-raznih obećanja i ne zalijeće se s ispraznim populizmom.