I dok sadašnje političke prilike u Ličko senjskoj županiji kod mnogih izazivaju podsmijeh, kod većine građana sve je vidljiviji revolt vezan za ponašanje pojedinaca, koji najvjerovatnije uz mentorstvo iz Zagreba, provode političku samovolju ne mareći za životnu stvarnost stanovnika te županije.

Danas po peti put bez obrazloženja došlo do odgode sjednice Županijske skupštine Ličko-senjske županije, što je presedan u Hrvatskoj.  

Treba podsjetiti da su se čelni ljudi HDZ-a javno izjasnili da se treba izglasati proračun Ličko-senjske županije čime bi se izbjegli novi izbori, no sada je u potpunosti jasno da je na djelu samovolja HDZ-ovaca u Ličko senjskoj županiji koji zasigurno uz naputke iz Zagreba smišljeno na sve načine opstruiraju donošenje proračuna jer to njima ne ide “pod ruku”.

Koliko su političko socijalne tenzije porasle najbolje govori podatak da je Ličko senjski župan Darko Milinović krenuo put Zagreba, kako bi se sastao sa premijerom Plenkovićem pri čemu je zatražio je i hitno očitovanje Ministarstva uprave i Ministarstva financija kako isplatiti plaće za 260 radnika koji su na županijskom proračunu.

Iako je Milinović krenuo za Zagreb i očekuje da ga primi premijer Plenković, mnogi nisu stava da će do tog susreta i doći, jer kako kažu, premijer će se najvejerovatnije “opravdati” neodgodivim obvezama, tako da će Milinović i ovaj put dobiti “nogu u pantalone”.

Prošloga je tjedna propao četvrti pokušaj održavanja sjednice Županijske skupštine Ličko-senjske županije s prijedlogom županijskog proračuna što ga je pripremio župan Darko Milinović pa je sjednica odgođena za danas.

Predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić i župan Darko Milinović imali su i prošloga tjedna različita stajališta o razlozima odgode.

Kustić (HDZ) je izvijestio da je na sjednicu došlo 27 vijećnika od ukupno njih 33 i svi su, kao i župan, bili suglasni da se sjednica odgodi za tjedan dana.

Ta je sjednica najprije trebala biti održana 18. travnja, pa je odgođena za 2. svibnja, a ni ona zakazana za 28. svibnja nije održana s Kustićevim obrazloženjem da je bio bolestan.

“Zatražio sam hitan sastanak kod premijera Vlade Republike Hrvatske gosp. Andreja Plenkovića te hitno očitovanje Ministarstva uprave i Ministarstva financija kršim li Zakon ako donesem Akt o nužnim financijskim rashodima radi isplate plaća, budući sam taj dokument mislio predložiti danas na Županijskoj skupštini kao nadopunu dnevnog reda.

Budući da taj akt ne mogu donijeti kada je raspuštena Županijska skupština, novonastala situacija mi nalaže da oprezno pristupim tom problemu jer se razlikuju mišljenja pravnih stručnjaka. Naime, od kada je konstituirana Županijska skupština Ličko-senjske županije neki su mišljenja kako ja kao župan nemam pravo donijeti akt o financiranju nužnih troškova u što su uključene i plaće.

Ukoliko dobijem vrlo jasan odgovor Ministarstva uprave i Ministarstva financija da ne kršim Zakon taj akt ću donijeti i plaće će biti isplaćene. Ukoliko ne dobijem decidirani odgovor da tim aktom ne kršim Zakon plaće neće biti isplaćene za oko 260 ljudi, korisnika Županijskog proračuna”, objasnio je Milinović.