Policija u Zagrebu pretukla slijepog čovjeka, zamijenili ga za nekog drugog

RTL je objavio da su policajci, tražeći osobu istog imena, različitog prezimena, pretukli slijepog čovjeka.

Naime, pitali su ga zove li se Stevo, a nakon što je potvrdio bacili su ga na pod. Susjedi su upozorili policajce da imaju krivog čovjeka, ali oni su ga ipak priveli, a potom optužili za lažno predstavljanje i vrijeđanje. Postupanje policije bilo bi iznenađujuće grubo čak i da su našli pravu osobu, a potpuno je nejasno zašto čovjeku nisu dali priliku da pokaže osobnu iskaznicu, piše RTL.

Čovjek kojeg su policajci pretukli, živi s teško pokretnom polusestrom koja je sa susjedima o ovom slučaju obavijestila pravobraniteljicu i Savez slijepih Hrvatske.

Odmah po zaprimanju prijave, još krajem travnja ove godine, Pravobraniteljica je zatražila očitovanje policije. Rok za njihov odgovor je 30 dana, a nakon slanja požurnice još najviše dodatnih 15.

“Nažalost, rokovi su, kao što sam rekla, svi prošli, tako da u ovom slučaju, nakon nedobivanja se šalje još jednom prema nadležnom tijelu višem, u ovom slučaju to je prema Vladi koja onda, nakon toga zahtjeva obavijest od strane MUP-a”, kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrijebivši silu. U odgovoru pravobraniteljici koji je stigao mailom 13. srpnja, a nosi datum 28. lipnja, tvrde da su o svemu obavijestili i sestru pretučenog čovjeka, i to još 21. lipnja. No, to nije jedino neobično, u službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se petučeni čovjek žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

Hitna pomoć je čovjeka odvezla je u KBC Sestre Milosrdnice gdje mu je ustanovljen prijelom noge i iščašenje ruke te je zadržan u bolnici pet dana.

“Gledajući kvalifikaciju ozljeda, radi se o teškim tjelesnim ozljedama, nevjerovatno je da one nisu mogle biti vidljive, već prepoznate u policijskoj postaji, obzirom da su nastale netom prije njegovog dovođenja, nažalost tu nekog logičnog objašnjenja ne vidimo”, kaže zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Odgovor policije na pritužbu koju je poslala, Jambrošićeva sestra je čekala gotovo tri mjeseca, a zatim se obratila novinarima. Naime, ono što jesu primili poštom nakon svega je optužni prijedlog na ime njezin brata.

Iz MUP-a su na upite RTL-a odgovorili da će nakon utvrđenih okolnosti optužni prijedlog protiv pretučenog čovjeka biti odbačen, dok će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih djelatnika te je o rezultatima kriminalističke istrage obaviješteno i Državno odvjetništvo, saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine, te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U uredu pravobraniteljice kažu da zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda čovjek ima pravo podnijeti odštetni zahtjev, prenosi N1.