Policija tretira napad nožem u Manchesteru kao teroristički čin

Napad nožem na željezničkoj postaji u Manchesteru u kojem su u novogodišnjoj noći ozlijeđene tri osobe tretira se kao teroristički napad, rekla je u utorak glasnogovornica policije za dpa.

Pomoćnik policijskog načelnika Russ Jackson izjavio je da policija pretražuje kuću napadača nakon ovog “mahnitog” i “nasumičnog” napada, prenosi Press Association.

“Tisak na veliko izvještava o tome što je napadač navodno rekao tijekom incidenta i zbog toga je ovo teroristička istraga”, kazao je.

Britanski mediji su prenijeli da je počinitelj tijekom napada uzvikivao “Alah”.

Napad se dogodio oko 20,50 sati po lokalnom vremenu.

Napadač je odmah uhićen, a ozlijeđeni žena, muškarac i policajac nisu u po život opasnom stanju, dodala je britanska policija.

Britanija je trenutno na drugoj najvišoj sigurnosnoj razini prijetnje, što znači da se napad smatra vrlo vjerojatnim, a sigurnosni dužnosnici kažu da se suočavaju s rekordnom razinom rada u borbi protiv islamskih militanata i desničarskih ekstremista nakon četiri velika napada prošle godine.

Sam Manchester bio je u svibnju 2017. poprište samoubilačkog bombaškog napada u kojem je poginulo 22 ljudi po završetku koncerta Ariane Grande.

Očevici kažu da su policijski službenici raspoređeni oko željezničke stanice, koja je još bila zatvorena u utorak ujutro.

BBC-jev producent koji je svjedočio događaju opisao je da je napadač imao veliki kuhinjski nož i da je svoju akciju povezao s bombardiranjima u drugim zemljama.

“Čuo sam ga kako govori ‘dokle god nastavite bombardirati te zemlje ovo će vam se događati'”, rekao je producent Sam Clack. “Bilo je vrlo vrlo zastrašujuće”, dodao je. 

(Hina)