Policija traži dijagnoze pacijenata

Obiteljska liječnica vozača koji se prije mjesec dana pod utjecajem droge autom zabio u drugi automobil kažnjena je s 5.000 kuna jer nije policiji prijavila izmijenjene okolnosti njegova zdravstvenog stanja, piše u utorak Večernji list dodajući kako će se na ovu odluku liječnica žaliti a da se cijelim ovim iskustvom osjeća istraumatizirano i žrtvom.

Liječnica je krivom proglašena po dvije osnove: jer je odbila dati dokumentaciju vozača i jer nije javila njegovo izmijenjeno zdravstveno stanje. Dnevnik piše da je cijela situacija apsurdna bila otpočetka jer je, kako je to opisala liječnica, po dokumentaciju pacijenta došao policajac s običnom bilježnicom i zatražio dokumentaciju bez naloga.

“Onda su se vratila njih četvorica i imali su nalog za pretres koji nije bio potreban jer ja nisam odbila dati dokumentaciju, nego sam samo tražila da imaju nalog za to”, rekla je liječnica. Ona je dodala da je prije nego što su uspjeli napisati prigovor na pretres, koji se inače ne može raditi bez prisutnosti člana Hrvatske liječničke komore (HLK), dobila presudu da je kriva.”Tako sam vam ja osuđena po hitnom postupku…a pacijenta nisam ni vidjela, niti je u bolnicu upućen od mene, niti imam uputnicu u njegovu kartonu za bolničko liječenje”, govori liječnica za Večernji list.

Vozač kojem je ona obiteljska liječnica je na naplatnim kućicama Sveta Helena udario u auto koji je čekao na prolaz i teško ozlijedio troje putnika tog automobila. Analiza njegove krvi i urina pokazala je prisutnost koktela droga i lijekova te se potom doznalo da je svega dva dana prije izišao iz bolnice na Rabu gdje je bio radi liječenja od ovisnosti. Ta informacija međutim nikad nije potvrđena iz bolnice zbog zaštite podataka pacijenta i povjerljivog odnosa liječnik – pacijent. Upravo na taj odnos sada upozoravaju obiteljski liječnici koji su odlučili doslovno slijediti sporne zakonske odredbe i prijavljivati MUP-u sve svoje “sumnjive” pacijente.

Izrijekom, članak Zakona o sigurnosti prometa motornim vozilima kaže da “ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište”.

U priopćenju Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) ponovila je svoje upozorenje da Zakon ne definira koje bolesti i stanja treba prijaviti MUP-u radi izvanrednog pregleda te da su izmjene tražili više puta, Pozvali su liječnike da revno ispunjavaju zakonsku uredbu, što bi u praksi moglo značiti masovno slanje podataka o pacijentima policiji. “Naše pacijente molimo za razumijevanje jer nas država prisiljava da MUP kontinuirano obavještavamo o njihovu zdravstvenom stanju. KOHOM smatra da se ovime gubi povjerenje između liječnika i pacijenata”, stoji, među ostalim, u priopćenju.

Da je u ovom slučaju i sama policija prekršila Zakon, i to onaj o liječništvu, smatraju u HLK rekavši da ih nadležni sud nije službenim putem obavijestio o određivanju pretrage liječničke ordinacije. 

Večernji list piše da na njihov upit o cijelom slučaju iz Ministarstva unutarnjih poslova jučer nisu dobili odgovor.