Policija traga za saboterom koji je u KB Dubrava provalio u ormarić za struju

Hina

Zagrebačka policija traga za saboterom za kojega sumnjaju da je u subotu namjerno provalio u razvodni ormarić za struju u Kliničkoj bolnici Dubrava zbog čega je bez struje ostao dio drugog kata na kojem nisu smješteni pacijenti.

Policija je u nedjelju izvijestila da je dan ranije oko 9 sati u hodniku na drugom katu zdravstvene ustanove u Dubravi na kojem nisu smješteni pacijenti nepoznati počinitelj provalio u razvodni ormarić za električnu energiju i potrgao ručicu prekidača uslijed čega je došlo do privremenog nestanka električne energije u prostoru multimedijalnog centra i nekoliko uredskih prostorija.

Visina materijalne štete za sada je neutvrđena, a kriminalističko istraživanje je u tijeku, kažu u zagrebačkoj policiji koja je time potvrdila ranije sumnje da je riječ o sabotaži.

V.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić u subotu je izvijestio da je dio drugog kata bolnice na kojem nisu pacijenti u subotu ujutro na kraće vrijeme ostao bez struje.

“Očito ovakvi događaji više nisu rezultat slučajnosti, jer za razbiti vrata na ormaru i teško oštetiti masivnu električnu sklopku potrebno je imati namjeru, vremena i teškog alata. Najkraće, ovo se može smatrati namjernim oštećenjem, a nadam se da će policija, kojoj je prijavljen cijeli događaj, utvrditi sve činjenice i odgovorne”, priopćio je, uz ostalo, Lukšić.

To je u posljednje vrijeme drugi put da je KB Dubrava koja je u okolnostima pandemije koronavirusa proglašena covid bolnicom ostala bez struje.

Prvi put bez struje bolnica je ostala u nedjelju, 1. studenoga kad je na kratko vrijeme bez napajanja ostalo pet respiratora, no zbog toga zdravstveno stanje bolesnika nije bilo ugroženo.

Bolnica je u ponedjeljak, 2. studenoga uvela dodatne mjere zaštite objekta te strožu kontrolu i evidentiranje ulaza i izlaza iz zgrade kako bi se omogućila potpuna sigurnost pacijenata i bolničkog osoblja u središnjem objektu u Zagrebu u kojem se liječe oboljeli od covida-19.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je tada od KB-a Dubrava da se žurno očituje o tom događaju i stanju postojećih agregata.