Povezite se

BIH

Policija spriječava dolazak i prijevoz migranata u Unsko-sansku županiju

Objavljeno

-

Izvor: Bišćani.net

Policija Unsko-sanske županije spriječit će dolazak migranata u taj dio Bosne i Hercegovine, odluka je koju su u srijedu donijele županijske vlasti suočene s rastućom migrantskom krizom i sve većim nezadovoljstvom stanovnika stanjem u toj regiji.

Zapovjednik županijske policije potpisao je zapovjed kojom se policajcima nalaže da vrate migrante koji autobusima, vlakovima ili automobilima pokušaju doći do Bihaća i drugih gradova u ovom dijelu BiH.

Predsjednik županijske vlade Mustafa Ružnić pojasnio je u srijedu novinarima u Bihaću kako će na prilaznim cestama biti postavljene policijske nadzorne točke na kojima će kontrolirati vozila, a prometnim je tvrtkama zabranjeno primati migrante kao putnike u autobusima.

Odlukom županijske vlade istodobno je uvedena zabrana kretanja migrantima izvan prihvatnih centara u kojima su registrirani kao i njihovo zadržavanje na javnim površinama. Procjena je kako je to nužno i da bi se otklonio rizik od širenja epidemije koronavirusa.

“Naš je cilj u potpunosti zaustaviti priliv migranata”, kazao je Ružnić upozorivši kako je ova kriza “nekom rat, a nekom brat” jer postoje i oni koji na migrantskoj krizi pokušavaju zaraditi nezakonito prevozeći migrante i nudeći im smještaj.

Ove su mjere poduzete nakon što su stanovnici Velike Kladuše od nedjelje počeli blokirati ulazak u taj grad autobusima s migrantima, a te blokade još uvijek traju.

Ružnić je pozvao građane da to ne rade odnosno da kontrolu prepuste policiji.

“Ova država ima institucije i one se moraju poštovati”, kazao je Ružnić.

Unsko-sanska županija preplavljena je migrantima koji dolaze u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore. Lokalne vlasti procjenjuju kako tamo sada boravi najmanje sedam tisuća migranata od kojih barem polovica luta ulicama i spava po parkovima jer za njih nema mjesta u centrima za privremeni prihvat.

Napetosti su prouzočene i činjenicom da policija Republike Srpske sve migrante koje pronađe odmah odvodi do međuentitetske crte razdvajanja šaljući ih ka Bihaću. Ružnić je kazao kako to više neće biti dopušteno te će svi takvi migranti biti vraćeni na teritorij RS.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podržava prosvjede građana u ovom dijelu Bosne i Hercegovine koji su sve glasniji u zahtjevima za rješavanjem migrantske krize u USK.

Na današnjoj sjednici Operativne grupe USK donesena je naredba da se zabranjuje kretanje migranata izvan privremenih prihvatnih centara na području USK kao i svaki drugi vid kretanja.

Naloženo je hitno izmještanje migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

Policija je sinoć intervenirala u mjestu Purići kod Velike Kladuše, gdje su mještani te općine i okolnih mjesta sprječavali prolazak ilegalnih migranata.

Građani i policija bili su na punktu do dva sata iza ponoći i kontrolirali su svako vozilo za koje su posumnjali da bi moglo prevoziti migrante.

Zbog migrantske krize u Bihaću su najavljeni prosvjedi građana s ciljem promjena trenutačnog stanja, uklanjanja stranih državljana sa bihaćkih ulica i njihov human smještaj.

Prosvjedi će biti održani 29. kolovoza na gradskom trgu, prenosi Bišćani.net

BIH

BiH: obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom, samo jedna presuda

Published

on

Ilustracija

U mjestu Uzdolu u sjevernome dijelu Hercegovine u ponedjeljak je obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije, za što je do sada nepravomoćno osuđen tek zapovjednik jedne postrojbe.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika na lokaciji Ceru u općini Prozor-Rama te se nastavilo mimohodom do Memorijalnog centra kod crkve Sv. Ivana Krstitelja, gdje je odana počast za 29-ero pobijenih hrvatskih civila i 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane.

Vijence su položili predstavnici rodbine ubijenih na Uzdolu, izaslanstvo općine Prozor-Rama, Korodinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Oružanih snaga BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. Misu je predvodio fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije.

Ratni zločin na Uzdolu počinili su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH pod zapovjedništvom Envera Buze u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993.
On je u prvostupanjskom postupku pred Sudom BiH osuđen na 12 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti. Žitelji Uzdola nisu zadovoljni ni ovom presudom. Smatraju kako stvarni nalogodavci ovoga zločina i počinitelji nikada neće biti kažnjeni.

Najmlađe žrtve ovoga zločina bili su desetogodišnji Stjepan Zelić i njegova trinaestogodišnja sestra Marija Zelić, koji su ubijeni s majkom Ružom na kućnom pragu. U tome pokolju ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12). Najstarija žrtva imala je 87 godina.
Masakr u Uzdolu nije izoliran slučaj i izveden je u okviru operacije Neretva 03 Armije BiH. Samo nekoliko dana ranije, u Grabovici kod Mostara, bošnjačke postrojbe pobile su 32 civila hrvatske nacionalnosti.

Nekadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH geeneral Sefer Halilović u Haagu je oslobođen optužbi za oba zločina.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Bivši časnik vojske bosanskih Srba uhićen zbog ratnih zločina

Published

on

Kako javljaju mediji BiH, bivši časnik vojske bosanskih Srba Ratko Đurković uhićen je u utorak pod sumnjom da je počinio ratne zločine.

Đurkovića (76) su u u obiteljskoj kući u mjestu Ugljevik u sjeverostočnoj Bosni uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i odveli ga na ispitivanje.

Đurković je pod istragom zbog sumnje da je po zapovjednoj odgovornosti povezan s  ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Teočaku.

U tom su mjestu 1992. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u kampanji entičkog čišćenja prognali stotine Bošnjaka a više od 60 ih je ubijeno.

Uhićeni Đurković je tijekom rata bio zapovjednikom bataljuna u vojsci bosanskih Srba i imao je čin bojnika.

 

Ucitavanje vijesti

BIH

Ministar sigurnosti: BiH ima i ‘koristi’ od migranata, deportacija je zanimjiva i seksi

Published

on

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić ocijenio je u subotu kako BiH ima financijske koristi od migrantske krize, a ideju o deportaciji migranata nazvao je “zanimljivom i seksi”, što je oštro osudilo nekoliko političarki u zemlji.

“Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisutstva migranata koji kupuju i troše“, rekao je državni ministar sigurnosti u intervju za Face televiziju.

Dodao je kako nije jednostavno deportirati migrante odgovarajući na komentare političara iz te zemlje.

“Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim, kako biste to učinili treba vam puno pretpostavki”, izjavio je Cikotić.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina kontrolira migrantsku krizu iako ima razmjerno veliki broj migranata s obzirom na teritorij, stanovništvo i gospodarstvo.

Ministrov istup katastrofalnim je ocijenila ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo kazavši kako njegova Stranka demokratske akcije (SDA) želi zadržavanje migranata u zemlji.

„Uvaženi ministre, vi možete uživati u ‘seksi idejama’, ali vas pozivam da u interesu građana BiH i gospodarstvenika koji pokušavaju preživjeti u ovim teškim vremenima zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu“, istaknula je Đapo na svom Facebook profilu.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u parlamentu Federacije BiH Sanela Prašović-Gadžo ocijenila je sramotnim istup ministra sigurnosti BiH navodeći kako su brojne žene seksualno zlostavljali migranti.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije