Policija spriječava dolazak i prijevoz migranata u Unsko-sansku županiju

Policija Unsko-sanske županije spriječit će dolazak migranata u taj dio Bosne i Hercegovine, odluka je koju su u srijedu donijele županijske vlasti suočene s rastućom migrantskom krizom i sve većim nezadovoljstvom stanovnika stanjem u toj regiji.

Zapovjednik županijske policije potpisao je zapovjed kojom se policajcima nalaže da vrate migrante koji autobusima, vlakovima ili automobilima pokušaju doći do Bihaća i drugih gradova u ovom dijelu BiH.

Predsjednik županijske vlade Mustafa Ružnić pojasnio je u srijedu novinarima u Bihaću kako će na prilaznim cestama biti postavljene policijske nadzorne točke na kojima će kontrolirati vozila, a prometnim je tvrtkama zabranjeno primati migrante kao putnike u autobusima.

Odlukom županijske vlade istodobno je uvedena zabrana kretanja migrantima izvan prihvatnih centara u kojima su registrirani kao i njihovo zadržavanje na javnim površinama. Procjena je kako je to nužno i da bi se otklonio rizik od širenja epidemije koronavirusa.

“Naš je cilj u potpunosti zaustaviti priliv migranata”, kazao je Ružnić upozorivši kako je ova kriza “nekom rat, a nekom brat” jer postoje i oni koji na migrantskoj krizi pokušavaju zaraditi nezakonito prevozeći migrante i nudeći im smještaj.

Ove su mjere poduzete nakon što su stanovnici Velike Kladuše od nedjelje počeli blokirati ulazak u taj grad autobusima s migrantima, a te blokade još uvijek traju.

Ružnić je pozvao građane da to ne rade odnosno da kontrolu prepuste policiji.

“Ova država ima institucije i one se moraju poštovati”, kazao je Ružnić.

Unsko-sanska županija preplavljena je migrantima koji dolaze u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore. Lokalne vlasti procjenjuju kako tamo sada boravi najmanje sedam tisuća migranata od kojih barem polovica luta ulicama i spava po parkovima jer za njih nema mjesta u centrima za privremeni prihvat.

Napetosti su prouzočene i činjenicom da policija Republike Srpske sve migrante koje pronađe odmah odvodi do međuentitetske crte razdvajanja šaljući ih ka Bihaću. Ružnić je kazao kako to više neće biti dopušteno te će svi takvi migranti biti vraćeni na teritorij RS.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podržava prosvjede građana u ovom dijelu Bosne i Hercegovine koji su sve glasniji u zahtjevima za rješavanjem migrantske krize u USK.

Na današnjoj sjednici Operativne grupe USK donesena je naredba da se zabranjuje kretanje migranata izvan privremenih prihvatnih centara na području USK kao i svaki drugi vid kretanja.

Naloženo je hitno izmještanje migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

Policija je sinoć intervenirala u mjestu Purići kod Velike Kladuše, gdje su mještani te općine i okolnih mjesta sprječavali prolazak ilegalnih migranata.

Građani i policija bili su na punktu do dva sata iza ponoći i kontrolirali su svako vozilo za koje su posumnjali da bi moglo prevoziti migrante.

Zbog migrantske krize u Bihaću su najavljeni prosvjedi građana s ciljem promjena trenutačnog stanja, uklanjanja stranih državljana sa bihaćkih ulica i njihov human smještaj.

Prosvjedi će biti održani 29. kolovoza na gradskom trgu, prenosi Bišćani.net