Policija: Kažnjavati će se i vozači za presporu vožnju

Zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, iz godine u godinu, upravo u predstojećem razdoblju, povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, Policijska uprava Istarska posebnu pozornost posvetiti će sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti. Aktivnosti se poduzimaju na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvećuje se autocestama i važnijim državnim cestama.

U provođenje ovih aktivnosti uključen je maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planira se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, koji se raspoređuju na prometne pravce koji se statistički pokažu kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet. Jednako tako, maksimalno se stavljaju u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).

Iz Policije posebno napominju da će policijski službenici dosljedno poduzimati represivne mjere prema vozačima koji grubo krše prometne propise (vožnja nepropisnom brzinom, vožnja prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, nepropisno pretjecanje, slalom vožnja i slično).

Policijski službenici provoditi će nadzor vozača koji voze tako sporo da bitno usporavaju prometni tok /stvaraju kolone vozila iza vozila s kojim upravljaju/ ili takvom vožnjom ugrožavaju druge sudionike u prometu  i sl.), posebice na istarskom Y, na dionici: T. Učka – čvor Rogovići.

Nadalje, u cilju postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, kontinuirano, a poglavito u dane vikenda, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i slično), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavlja se i fizičko upravljanje prometom.

Jednako tako, maksimalno se stavljaju u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge, uređaji za kontrolu radnog vremena mobilnih radnika, uređaj za detekciju reg. pločica i dr.).

Obveza vozača koji se s vozilo sporije kreće od prometnog toka:
Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe. Ako vozač ne postupu sukladno gore rečenom kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna.

Policija apelira na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravaju na sljedeće:
prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje, stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.),
prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon  završetka radnog vremena,
izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro, nedjelja-popodne).

Podsjećaju vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:
•    brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
•    poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),
•    poštivati ograničenja dana promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,
•    ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
•    prilikom vožnje autocestom, kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje,
•    na autocesti ne zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,
•    prilikom vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom se ugrožava ili dovodi u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,
•    prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila,
•    koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
•    pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
•    koristiti zaštitnu kacigu,
•    bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja,
•    u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
•    pridržavati se naredbi policijskih službenika.