Policija istražuje slučaj obješene lešine vuka, stočari traže pomoć države

Izvor: Facebook

Zadarska policija potvrdila je da istražuje slučaj postavljanja lešine vuka na natpis na ulazu u Gračac, dok su stočari putem facebook stranice Hrvatski kraški pašnjaci odbacili za to bilo kakvu krivnju i pozvali državu da zaštiti stočare od učestalih napada vuka na njihova stada.

Lešinu obješenu o znak pronašli su u subotu u 8,35 policajci Postaje granične policije Gračac na D1, na ulazu u Gračac s istočne strane, doznaje se u zadarskoj policiji.

Na mjestu događaja obavljen je očevid, a kriminalističkim istraživanjem utvrđuju se sve relevantne činjenice i okolnosti, rekli su u policiji.

Lešinu je preuzeo ovlašteni vještak Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te će biti dostavljena Veterinarskom fakultetu kako bi se utvrdio uzrok uginuća.

Stočari traže da se poštuju europski kriteriji

Članovi Facebook grupe Hrvatski kraški pašnjaci objavili su da se “odmah išlo u pretres kuća sumnjičeći stočare za taj nemili događaj”, ali da su stočari marljivi, vrijedni i dobronamjerni ljudi, a što je najvažnije nisu naoružani.

“Stočari žive mirnim i povučenim životom i ovakve scene pretresa su im šokantne. Najlakše je okriviti seljaka i trenirati strogoću”, napisali su stranice Hrvatski kraški pašnjaci koji su objavili fotografiju obješene lešine, uz pitanje “Tko podvaljuje stočarima?”.

Ustvrdili su da problem vuka postoji i da je on prevelik, apelirajući na državu da zaštiti stočare od učestalih napada vuka na njihova stada zbog čega, kažu, trpe nenadoknadivu štetu.

“Ako država dobije pozamašne iznose od EU kako bi se brinula za vuka, onda neka to i radi. Vukovi i poljoprivrednici su prepušteni sami sebi, očito je država od nas digla ruke”, upozorili su.

Tražili su od države da se poštuju europski kriteriji o vučjoj populaciji na određenom području te napomenuli da vuk u Hrvatskoj obitava na 20.000 kilometara četvornih pa je na 10.000 ovaca dozvoljeno imati jednog vuka.

Na krškim područjima je, zaključuju, 401.172 ovaca, pa bi po tom omjeru bilo dozvoljeno 40 vučjih jedinki. Sada smo u situaciji da u Gračacu i okolnim selima imamo više od 40 vukova.

Vukovi su zakonom ugrožene životinje no i prijetnja stadima ovaca te su, po pisanju medija, u Štikadi poklali 87 ovaca.

Prijatelji životinja: Vuk je zaštićen s razlogom

Iživljavanje na vuku i ubijanje životinje oštro je osudio Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja, poručujući da vuka najviše ugrožavaju predrasude i neprihvaćenost važnosti njegove zaštite i suživota.

Prijatelji životinja poručili su da je vuk zaštićen s razlogom, a ugrožava ga nedostatak njegova staništa i još više staništa drugih životinja pa može ostati bez hrane.

Primjerice, smanjivanje brojnosti srna lovom može dovesti do napada vuka na ovce. Napad se može dogoditi i kada nije dobro organizirana zaštita domaćih životinja. Ipak, najviše ga ugrožavaju predrasude i neprihvaćenost važnosti njegove zaštite i suživota, istaknuli su Prijatelji životinja.