Policija i Državno odvjetništvo istražuju slavonskobrodski ekološki incident

FaH

Policijska uprava Brodsko-posavska prikuplja podatke i istražuje ekološki incident koji se dogodio 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod, a prema priopćenju koje je stiglo u nedjelju kasno navečer, policija istragu provodi u konzultaciji s Državnim odvjetništvom.

“Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske osiguravali su mjesto događaja te iz sigurnosnih razloga na obližnjoj prometnici fizički regulirali promet. Policijski službenici su nakon toga nastavili s kriminalističkim istraživanjem, u okviru kojeg prikupljaju korisna saznanja te provode policijske izvidne radnje u konzultaciji sa mjerodavnim državnim odvjetništvom u Slavonskom Brodu”, stoji u policijskom priopćenju.

Ekološki incident dogodio se kad je tvrtka Crodux energetika ispitivala ispravnost naftnog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Produktovod planiraju preraditi u plinovod.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izrazio je sumnju da je ta tvrtka i direktno odgovorna za onečišćenje vodocrpilišta u Slavonskom Brodu.

Da je voda onečišćena pokazala je analiza uzoraka uzetih u petak, kada su i građani upozoreni da vodu iz slavonskobrodskog vodovoda ne koriste za piće.

Iz Croduxa su demantirali takvu mogućnost tvrdeći da je tijekom incidenta isteklo između 150 i 200 litara naftnih derivata, te da zbog udaljenosti mjesta incidenta nije moguće povezati ta dva događaja.

Duspara je u subotu novinarima potvrdio da je Grad Slavonski Brod zbog onečišćenja vodocrpilišta podnio kaznenu prijavu i da očekuje da se utvrdi krivac.

“Mislim da ima elemenata za kazneni progon. Bez obzira tko je napravio ovo, činjenica je da je nama tvornica vode izbačena iz funkcije. Činjenica je da je 90.000 građana ostalo bez pitke vode”, ustvrdio je Duspara i u nedjelju nakon zajedničke sjednice Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.