Policajci osumnjičeni za silovanje pušteni na slobodu, nisu dobili zabranu približavanja žrtvi

Izvor: Nacionalno

Dvojica policajaca osumnjičena da su u Gospiću krajem kolovoza silovali 33-godišnju ženu pušteni su u srijedu iz istražnog zatvora, nakon što je u postupku ispitano svih petoro predloženih svjedoka, i to bez mjere opreza zabrane približavanja žrtvi.

Kako Hina saznaje od branitelja osumnjičenog 36-godišnjeg policajca, obojica su pušteni bez ikakve mjere opreza, npr. zabrane približavanja žrtvi.

Iako je tužiteljstvo predlagalo istražni zatvor i po osnovi opasnosti od ponavljanja kaznenog djela pritvoreni su samo s osnove “opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke” pa su sada pušteni bez ikakvih mjera. Žrtva, istovremeno, javno izjavljuje da se boji za svoju sigurnost.

Prema Protokolu o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, kao i Zakonu o kaznenom postupku, žrtva ima pravo na zaštitu od zastrašivanja i odmazde te koordinatorica Ženske grupe Korak iz Karlovca Mirjana Duduković poziva odvjetnika žrtve da se žurno usprotivi takvoj odluci puštanja iz istražnog zatvora.

“Osvjedočili smo se da ni mjere zabrane približavanja žrtvi nisu jamstvo da se zlo neće dogoditi, ali to je minimum zaštite na koju žrtva ima pravo. Svi u Hrvatskoj imamo iste zakone i nije nam jasno zašto se oni u svakoj prilici u raznim sredinama različiti primjenjuju”, rekla je Duduković.

Dodala je da poštuje presumpciju nedužnosti, ali da “razumije i gnjev i osudu javnosti jer svako nasilje treba osuditi, a pogotovo kada ga počine policajci koji trebaju pružati sigurnost”.

“Poruka žrtvama da dobro razmisle prije nego što odluče prijaviti počinitelja”

“Ovo puštanje na slobodu bez mjera opreza samo je još jedan od onih slučajeva kada se žrtvama, silovanim i ili pretučenim ženama, šalje poruka da dobro razmisle prije nego što odluče prijaviti počinitelja”, zaključila je i posebno naglasila da je osim sigurnosti žrtve ovdje i ta poruka problem.

Međutim, odvjetnik Marko Vukelić za svog  36-godišnjeg klijenta, mlađeg od dvojice osumnjičenih policajaca, kaže da su iz istražnog zatvora izašli jučer jer je državno odvjetništvo ispitalo svih pet svjedoka, ali da su i oni sada u nezahvalnoj situaciji.

“Iako se tu radi o sumnji na počinjene teškog i ružnog kaznenog djela, još nije ni podignuta optužnica niti započelo suđenje, a kamo li da je donesena presuda, a moj klijent i njegov kolega osjećaju izrazitu osudu javnosti pa i svojih kolega”, rekao je Vukelić  i istaknuo da obojica apsolutno poriču počinjenje kaznenog djela koje im se stavlja na teret.

“Problem je što policija već pokreće disciplinski postupak i oni bi mogu donijeti i mjeru udaljavanja iz službe, otkaz, iako se može dogoditi da kasnije budu i oslobođeni na sudu”, rekao je Vukelić i za kraj ustvrdio da njegovom branjeniku ne pada napamet približavati se navodnoj žrtvi.

Žrtva (33), odnosno prijaviteljica počinjenja teškog kaznenog djela protiv spolne slobode, rekla je za Jutarnji list da je u strahu i stresu kada zna da su oni na slobodi i da joj mogu prići na ulici svakog trenutka. Također je rekla da je od suda dobila službenu obavijest o puštanju osumnjičenika na slobodu kada su oni već bili vani.