Policajci iz Minneapolisa osudili bivšeg policajca koji je ubio Georgea Floyda

USA OBIT GEORGE FLOYD FUNERAL

Više od 12 policajaca iz Minneapolisa u četvrtak je javno osudilo bivšeg policajca optuženog za ubojstvo Georgea Floyda te su rekli da su spremni prigrliti “promjenu, reformu i ponovnu izgradnju”.

14 policajaca napisalo je pismo koje je bilo objavljeno na stranici Minneapolis Star-Tribune i počinje riječima “Dragi svi.” Pismo dolazi nakon nekoliko tjedana prosvjeda zbog ubojstva Floyda (46), kojeg je klečeći koljenom na njegovom vratu ubio policajac u Minneapolisu, Derek Chauvin i nakon glasovanja gradskih čelnika da se raspusti policijski odjel.

“Svim srcem osuđujemo Dereka Chauvina”, rekli su policajci u pismu.”Kao i mi, Derek Chauvin je prisegnuo da će mu svetost života biti najdragocjeniju. Derek Chauvin u tome nije uspio te je Georgea Floyda lišio njegova dostojanstva i života. To nije ono što mi jesmo.”

Chauvin (44), uhićen je 29. svibnja, četiri dana nakon Floydove smrti. Izjasnio se da nije kriv po optužnici za ubojstvo drugog stupnja. Tri druga bivša policajca policije u Minneapolisu optužena su za pomaganje i poticanje na ubojstvo.

Policajci koji su potpisali pismo rekli su da je njihov stav većinski unutar policijskog odjela u Minneapolisu, koji, prema lokalnim medijima, ima oko 890 policajaca. Rekli su da “nisu sindikat ni uprava”, no izrazili su podršku šefu Medariji Arradondu. 

Arradondo se suočio s pozivima na ostavku nakon Floydovog ubojstva. Gradonačelnik Jacob Frey suprotstavio se devetero članova gradskog vijeća da se započne raspuštati odjel.

“Spremni smo slušati i prigrliti promjenu, reformu i ponovnu izgradnju”, napisalo je 14 policajaca. “S vama gledamo unaprijed. Želimo raditi s vama i ponovno zadobiti vaše povjerenje.”