Policajac i crnogorski kriminalac krijumčarili albansku marihuanu

Hina

Uskok je zbog krijumčarenja većih količina marihuane iz Albanije u Hrvatsku optužio šestočlano zločinačko udruženje u kojem su značajne uloge imali policijski službenik imotske granične policije i višestruko osuđivani državljanin Crne Gore.

Policajca i crnogorskog državljanina, za kojim je bilo raspisano više tjeralica, Uskok pred Županijskim sudom u Splitu tereti da su u svibnju 2020. dogovorili kontinuiranu nabavu velikih količina marihuane iz Albanije i njenu prodaju u Hrvatskoj i drugim državama Europske unije.

Uz policajca Krešimira Dropuljića i Crnogorca Dragana Gajića optužnicom su obuhvaćeni Marijan Maršić, Milan Granč, Ivan Blažević i Karlo Šimić.

Uskok u optužnici navodi da su marihuanu su u dogovoru s drugookrivljenim crnogorskim državljaninom iz Albanije preko Crne Gore do Bosne i Hercegovine prokrijumčarili pripadnici zločinačkog udruženja iz Crne Gore.

Optuženi policajac i crnogorski državljanin potom su u posao uključili suoptuženike koji su u BiH od zasad nepoznatih osoba preuzimali drogu i iznajmljenim vozilima je krijumčarili u Hrvatsku, gdje su je je skrivali i predavali krajnjim kupcima.

“Pritom su se koristili posebno nabavljenim mobitelima i internetskim aplikacijama, a dio prokrijumčarene droge je VI. okr. pakirao u manje paketiće i prodavao različitim osobama. Postupanjem policijskih službenika u dva navrata je od okrivljenika oduzeto najmanje 229,2 kilograma marihuane”, izvijestio je Uskok.

Šesto i četvrto okrivljenog terete i da su s nepoznatom osobom dogovorili kontinuiranu nabavu kokaina kojega su skrivali u kući u Prološcu i preprodavali u Hrvatskoj.

Pripadnici skupine prema optužnici su nabavu albanske marihuane za tržište EU dogovorili i s više za sada nepoznatih osoba iz Crne Gore, BiH i Slovenije.

Crnogorac je pritom izradio lažnu dokumentaciju u ime tvrtke kao naručitelja robe iz BiH kako bi na temelju lažnih narudžbenica preuzimali u paletama skrivenu drogu i krijumčarili je u Hrvatsku.

Pritom su angažirali vozače da teretnim vozilima tvrtke u vlasništvu petookrivljenog preuzimaju drogu i prokrijumčare je u Hrvatsku do skladišta u Zagrebu.

Sljedeći narudžbe kupaca iz drugih država Europske unije drogu bi iz skladišta prevozili do mjesta isporuke i prodavali, a novac dobiven prodajom dijelili između sebe, sumnja Uskok.

Tužiteljstvo navodi i da su osumnjičeni policajac i Gajić u prosincu 2020. bili uhićeni zbog lažnog predstavljanja u BiH, gdje su išli potražiti tvrtku preko koje su htjeli slati lažne narudžbenice tvrtki petooptuženika od kojega je zaplijenjeno 53.000 eura namijenjenih kupnji droge.

Graničnog policajca iz Imotskog terete i za zlouporabu položaja i ovlasti jer je omogućio crnogorskom državljaninu prelazak granice s krivotvorenim ispravama, bez skeniranja isprava.

Uskok sumnja da je policajac, umjesto skeniranja isprava ručno unosio podatke i tako partneru omogućio da izbjegne uhićenje u Hrvatskoj na temelju međunarodnih tjeralica BiH i Crne Gore.