Polaznici Ratne škole u SMŽ

U sklopu svog redovnog plana i programa izobrazbe, polaznici 20. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ iz Zagreba boravili su na studijskom putovanju Središnjom Hrvatskom pa su tako 20. veljače posjetili i Sisačko-moslavačku županiju.

Polaznike Ratne škole, njih ukupno 17, osam časnika Oružanih snaga RH, po jednog predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te sedam časnika iz susjednih zemalja regije i inozemstva, koje je predvodio načelnik škole, brigadir Krešimir Trstenjak, u sjedištu Županije primio je župan Ivo Žinić koji im je zaželio dobrodošlicu te izrazio zadovoljstvo što polaznici ove elitne ratne škole, već četvrtu godinu za redom, tradicionalno posjećuju Sisačko-moslavačku županiju.

Župan je nakon susreta s polaznicima Ratne škole rekao kako ih je upoznao s osnovnim karakteristikama županije, njenim značajem u RH, pogodnostima i prednostima, ali i problemima i poteškoćama. Polaznici su pak imali brojna pitanja za župana.

„Zanimali su se i za one, možemo reći goruće probleme, ali i za gospodarske probleme u ovoj županiji. Jedno od pitanja je bilo značenje Luke Sisak, njen strateški značaj, plovnost rijeka Save i Kupe. Jedno od pitanja je bilo vezano i uz migrantsku krizu, jesmo li spremni ukoliko bi u budućnosti pomalo nastala veća kriza po tom pitanju. Razgovarali smo i odlagalištu radioaktivnog otpada… Prekratko je vrijeme da bismo mogli o svemu razgovarati, ali dotakli smo se onih tema koje su njima interesantne.

Pokušao sam ih upoznati i s onim po čemu smo posebni i što želimo napraviti kako bismo bili prepoznati kao županija. Tako sam govorio i o našem projektu Kupujmo lokalno, o projektu gaming industrije. Jedno od pitanje je bilo i može li se aplikacija za učenje engleskog jezika koju smo, u sklopu tog projekta, planirali uvesti u dječje vrtiće, primijeniti i u javnim službama. Smatram da je ovaj razgovor bio doista i vjerujem da će on i polaznicima biti od koristi“, rekao je Žinić.

Dodao je kako su razgovarali i o demografskoj slici županije, naročito o jednom dijelu na koji, uvjeren je župan, vojska može bitno utjecati, a to je vojarna u Petrinji gdje su smješteni vojnici 1. i 2. gardijske brigade koji putuju iz udaljenijih gradova. Župan smatra da bi bilo dobro kada bi sa svojim obiteljima došli živjeti na ovo područje, u grad Petrinju.

Načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, brigadir Krešimir Trstenjak zahvalio se županu na prijemu 20. naraštaja polaznika ove škole koja je, kako je pojasnio, najviša razina vojne izobrazbe unutar OS RH i Ministarstva obrane RH.

„Hvala vam uistinu na gostoprimstvu i mogućnosti da nas ugostite te da čujemo uistinu izazove koji su pred vašom županijom kao i prijedloge i razmišljanja koje ste iznijeli kako će se u budućnosti određeni projekti razvijati. Kao što je poznato, Ratna škola je ustrojena prije 20 godina odlukom tadašnjeg predsjednika. Ovo je jubilaran naraštaj. U njemu je dosad najveći broj polaznika. Sukladno nastavnim planovima i programima, predviđen je obilazak pojedinih područja Republike Hrvatske.

Danas se tako nalazimo u središnjoj Hrvatskoj. Želja nam je bila je bilo, a i bilo je jako puno pitanja sa strateške razine, o krucijalnim problemima i izazovima koji se nalazi ispred županije, ne samo vojnim, nego i gospodarskim i socijalnim. Tako da zahvaljujem županu na odgovorima koje je dao. Mislim da su i ova pitanja na neki način pokazala kako i polaznici vojno – civilne izobrazbe razmišljaju kako bismo svi zajedno pridonijeli boljitku, ne samo ove županije, već i naše države“, kazao je Trstenjak.

Nakon što su razmijenili poklone, polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ svoj su posjet nastavili posjetom Petrinji i Kutini.