Polaganjem prisege 18. naraštaj kadeta HV-a započeo vojnički put

Pripadnici 18. naraštaja kadeta Hrvatske vojske (HV) u petak su u Zagrebu polaganjem svečane prisege započeli svoj vojnički put čime je označen početak akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Među 108 kadeta koji su su u vojarni “Petar Zrinski” položili prisegu su 83 polaznika preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 23 polaznika integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva, te dva kandidata za vojne pilote.

Svoje školovanje započelo je i 14 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova.

Kadete i kadetkinje koji su danas ušli u redove Hrvatske vojske pozdravio je izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, čestitajući im na vjernosti domovini i položenoj prisezi koja zbog poštivanja epidemioloških mjera nije mogla biti upriličena u Kninu.

„Današnjom prisegom izrazili ste spremnost za služenje svom narodu, a svaka izgovorena riječ ima snagu, a snaga vaše prisege i uzvišenost vojnog poziva imaju temelj u dubokoj čežnji da čuvate svoj narod i domovinu”, rekao je Banožić.

Zahvalio je i kadetima iz partnerskih zemalja, ustvrdivši kako je njihovo sudjelovanje u izobrazbi za nas priznanje suradnje, povjerenja kvalitete vojno-obrazovnog sustava koji je u procesu transformacije te stiče status sveučilišta čime će se proširiti mogućnost obrazovanja, povećati atraktivnosti i kvaliteta studija, razviti vojna znanost i ostvariti neposredan učinak u funkciji unaprjeđenja obrambenog sustava, ali i sustava domovinske sigurnosti.

Hranj: Siguran sam da ste spremni na izazove i iznenađenja

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj pozvao je kadete da budu „paklenski radoznali, uporni i inovativni”. „Vojnički život je drugačiji i nosi brojne izazove ali siguran sam da ste spremi na izazove i sva iznenađenja s kojima se možete suočiti”, rekao je Hranj.

Hrvatsko vojno učilište koje će kao temeljna institucija kadete pratiti na putu obrazovnog razvoja prema djelatnim časnicima, po riječima Hranja, izraslo je u cijenjenu obrazovnu instituciju te se svojim studijskim programima integriralo u sveučilišnu zajednicu.

Posebno je zahvalio sveučilišnoj zajednici koja je prepoznala kvalitetu vojnog obrazovnog sustava i dala potporu studijskim programima kroz suradnji na visokoj stručnoj i profesionalnoj razini.

Među uzvanicima na svečanosti su bili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta Mate Pađen, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, te čelnici i zapovjednici ustrojstvenih cjelina MORH-a i HV-a.