Povezite se

Crna Kronika

Pokrenuta istraga protiv Smiljane Srnec

Objavljeno

-

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu u četvrtak je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Smiljane Srnec, koju okrivljuju da je svojoj sestri Jasmini Dominić tvrdim predmetom zadala više snažnih udaraca po glavi te ju usmrtila, potvrdio je novinarima zamjenik županijskog državnog odvjetnika Darko Galić.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenice, a donošenjem rješenja o provođenju istrage Smiljana Srnec u postupku više nije osumnjičena nego se prema zakonskoj terminologiji radi o okrivljenici, pojasnio je Galić.

„Okrivljenica je osnovano sumnjiva da je u ljetu 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu usmrtila svoju sestru na način da joj je zadala tvrdim predmetom više snažnih udaraca po glavi i time joj nanijela višestruke prijelome u području glave koji su doveli do njezine smrti“, izjavio je Galić.

Dodao je kako to ne znači da državno odvjetništvo odmah može početi s ispitivanjem svjedoka i provođenjem drugih dokaznih radnji jer protiv donesenog rješenja postoji pravo žalbe, a istraga se može nastavit tek kad rješenje postane pravomoćno.

„Rok za podnošenje žalbe iznosi osam dana od dana dostave rješenja okrivljenici i njezinom branitelju, pa rješenje može postati pravomoćno istekom tih osam dana ukoliko žalba neće biti podnesena ili donošenjem odluke o toj žalbi od suca istrage Županijskog suda u Varaždinu. Nakon pravomoćnosti rješenja državno odvjetništvo je ovlašteno nastaviti istragu i započeti provoditi one dokazne radnje koje treba provesti u istrazi“, pojasnio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika koji je dodao da o detaljima istrage ne može govoriti.

Na upit novinara može li majka ubijene Jasmine Dominić i okrivljenice Smiljane Srnec, koja bi trebala biti svjedokinja a radi u inozemstvu, izaći iz zemlje, Galić je odgovorio da se prema njoj kao svjedokinji ne mogu poduzeti mjere te da ona može izaći iz zemlje.

Novinare je zanimalo i mogu li pojedini svjedoci odbiti svjedočiti s obzirom na to da bi svjedočiti trebali i članovi obitelji i rodbina. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika je odgovorio da Zakon o kaznenom postupku precizno propisuje koje osobe su oslobođene dužnosti svjedočenja, koje se ne moraju odazvati pozivu za svjedočenje.

Ranije u četvrtak novinarima je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic rekao da Srnec ima pravo na žalbu nakon što joj je u srijedu određen istražni zatvor od mjesec dana .

Glasnogovornik je u izjavi medijima najprije kazao da nema posebnih novosti u ovom slučaju, ali da mora pojasniti da je rješenje o određivanju istražnog zatvora, koje je u srijedu donijela istražna sutkinja, još uvijek nepravomoćno.

„Stranka ima pravo uložiti žalbu na to rješenje u roku od tri dana od dana primitka pismenog otpravka rješenja. Ukoliko će žalba biti podnijeta, o njoj odlučuje Vijeće Županijskog suda u Varaždinu. Žalba na rješenje o provođenju istrage ne odgađa njegovo izvršenje“, rekao je Pavlic te podsjetio da je istražni zatvor po jučerašnjem rješenju može trajati mjesec dana.

„Istražni zatvor se može produljiti na daljnja dva mjeseca, nakon toga još za tri mjeseca, dakle u istrazi može trajati ukupno 6 mjeseci“, dodao je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Smiljani Srnec određen je istražni zatvor jer postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo ubojstva na štetu svoje sestre, te da postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi boravkom na slobodi mogla utjecat na svjedoke i time ometati kazneni postupak, kao i okolnosti koje upućuju na opasnost da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo. Sestrino tijelo je 19 godina skrivala u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Pavlovcu.

Crna Kronika

Četvorica pod istragom zbog ratnih zločina u Vukovaru

Published

on

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv četvorice bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, nedostupnih hrvatskom pravosuđu, koje sumnjiči da su nakon okupacije Vukovara psihičkim i fizičkim zlostavljanjem počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 Tužiteljstvo je u utorak priopćilo kako državljanina Srbije, državljanina Hrvatske i dvojicu okrivljenika nepoznatog državljanstva tereti da su, nakon agresije i okupacije Vukovara od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, lišavali slobode građane Vukovara nesrpske nacionalnosti. 

 Odvodili su ih na lokacije gdje su boravili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi te ih tamo osobno i zajedno s drugim pripadnicima tih postrojbi psihički i fizički zlostavljali.

 Trećeokrivljeni se tereti da je prijetio oružjem te rukama po tijelu udarao tada 34-godišnjeg civila, a potom ga odvezao u improvizirani sabirni logor za civile nesrpske narodnosti u prostoru “Veleprometa” u Vukovaru gdje ga je, zajedno s više drugih pripadnika srpske paravojske, psihički zlostavljao uz razne psovke i uvrede, govoreći mu da je ustaša i da je ubijao Srbe.

 Osumnjičen je i da je žrtvu u jednoj od prostorija vezao lisicama za klupu te ga potom udarao rukama i nogama po cijelom tijelu, nanijevši mu više ozljeda uslijed čega mu je teško narušeno zdravlje.

Civilima prijetili rezanjem ušiju i noseva

 Tužiteljstvo sumnja da je okrivljeni osobnim automobilom iz prostorija “Veleprometa” odvezao trojicu civila u kuću u Vukovaru u kojoj su bili smješteni dobrovoljci srpske paravojne postrojbe “Leva Supoderica”, gdje ih je dočekalo 30-ak uniformiranih pripadnika ove postrojbe. Tamo su ih vrijeđali, prijetili im rezanjem dijelova tijela, ušiju i nosova te izudarali rukama, nogama i osobnim naoružanjem, a zatim ih zatvorili u podrum kuće.

 Drugookrivljeni i trećeokrivljeni su u spomenutoj kući, zajedno s još trojicom neprijateljskih vojnika, ispitivali 38-godišnjeg i 39-godišnjeg civila te ih pritom izudarali rukama i nogama, dok je u međuvremenu četvrtookrivljeni prinudio 34-godišnjeg civila da rukama i jezikom čisti kadu i WC školjke, nakon čega su to isto morali učiniti i preostala dvojica civila.

 Istoga dana, u prostoriji u kojoj su obavljana ispitivanja, ti su okrivljenici zajedno s još četiri nepoznate osobe ispitivali 34-godišnjeg civila i pritom ga udarali rukama i nogama te povremeno hvatali za vrat i gušili ga. Drugookrivljeni mu je užareni žarač prislanjao na vrat, lijevo uho i obraz, a druga osoba ga je kožnim vojnim remenom udarala po glavi, zbog čega mu je glava prokrvarila.

 Nakon toga je, tvrdi osječko tužiteljstvo, u prostoriju ušao prvookrivljeni, s više pripadnika srpske paravojske, te nastavio s njima udarati rukama i nogama žrtvu po cijelom tijelu.

 Nakon što su civili vraćeni u podrum, prvookrivljeni i četvrtookrivljeni su ih, s još nekoliko pripadnika srpske paravojske, nastavili tući rukama i nogama te ih tjerali na fizički ponižavajuća ponašanja. Kada ovi od bolova više nisu mogli izdržati, dopustili im da se odvežu te da trče.

Zbog bolova jedan civil počinio samoubojstvo

 Kada je 38-godišnji civil uslijed iscrpljenosti pao na tlo podruma, prvookrivljeni mu je s povišenog predmeta vojničkim čizmama snažno skočio na prsa i slomio nekoliko rebara. Tereti ih se i da su žrtve, krvave i ozlijeđene, bez pružanja pomoći ostavili u podrumu gdje je, zbog intenzivnih bolova koje je trpio nakon zlostavljanja, 38-godišnji civil 25. prosinca 1991. počinio samoubojstvo.

 Okrivljenici se nalaze u Srbiji i nisu dostupni hrvatskim tijelima kaznenog progona.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

U tri mjeseca zbog prekršaja u prometu u zatvor poslan 161 vozač

Published

on

U 100 dana primjene novog rigoroznog zakona zbog prekršaja u prometu u zatvor je poslan 161 vozač.

Prošlo je prvih 100 dana primjene novog, drastično pooštrenog Zakona o sigurnosti cestovnog prometa i iako svi podaci s kraja prošlog mjesesca još nisu procesuirani, u MUP-u tvrde da je stanje sigurnosti cestovnog prometa u prvih deset mjeseci ove godine bolje nego u istom razdoblju lani, navodi dnevnik.

“Ove godine imali smo 1847 nesreća manje te 840 nesreća sa stradalima manje. Situacija je bolja. Prošle godine u prvih deset mjeseci u prometnim nesrećama poginulo je 258 osoba, a ove godine 226, dakle 32 manje. Imamo i 808 manje ozlijeđenih”, otkriva voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija.

Od ukupnog broj počinitelja, 782 su uhićena. Doduše, dio njih je zadržan u pritvoru do 12 sati radi triježnjenja te za njih 697 predložena je kazna zatvora. Ipak, u ova tri mjeseca nadležni sudovi su za 161 počinitelja donijeli odluku o pravomoćnoj zatvorskoj kazni, a u 241 slučaju su odbili takav policijski prijedlog, ističe Jutarnji list.

U tijeku su sudski postupci protiv 295 počinitelja za koje je predložena zatvorska kazna. Minimalna potvrđena zatvorska kazna je 30 dana, a najveća pravomoćna zatvorska kazna u trajanju 120 dana donesena je ovih dana na sudu u Puli.

Za 1819 počinitelja sudovima je predložena novčana kazna. Do sada su novčane kazne sudski potvrđene za 357 osoba. Najveća potvrđena novčana kazna je u iznosu od 30.500 kuna.

U najvećem broju uzrok nesreća sa smrtno stradalima je prevelika brzina. Od ukupnog broja poginulih, čak ih je 117 poginulo zbog prevelike brzine. Upravo je prevelika brzina i najčešći prometni prekršaj. Policijski službenici godišnje poduzmu oko 250 tisuća mjera zbog prebrze vožnje, donosi Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Iz istražnog zatvora pušteni mladići osumnjičeni za silovanje maloljetne djevojke

Published

on

Petorica mladića osumnjičenih za silovanje malodobne djevojke iz okolice Zadra te druge spolne radnje, pušteni su u ponedjeljak poslijepodne iz istražnoga zatvora nakon što su ispitani svi svjedoci, potvrdila je Hini pravna zastupnica djevojke, Sanja Bezbradica Jelavić.

 “Osumnjičeni mladići pušteni su na slobodu jer je prestao razlog zbog kojeg su i pritvoreni, a to je opasnost od utjecaja na svjedoke. Svi su svjedoci ispitani i mladići su pušteni, a potvrdu o tome dobila sam od policije”, kazala je odvjetnica Bezbradica Jelavić.

 Podsjetila je da je istražni zatvor petorici mladića bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

 “Ali s obzirom na neke druge okolnosti koje su se dogodile za trajanja postupka, u svojstvu opunomoćenice oštećene djevojke predala sam prijedlog Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru s navođenjem razloga i argumenata da i dalje postoje razlozi za održavanje istražnog zatvora, a s obzirom na određene okolnosti koje su se dogodile tijekom trajanja sudskog postupka, iz kojih proizlazi da nije postignuta svrha određivanja istražnog zatvora. Traže se hitni izvidi zbog visokog stupnja vjerojatnosti da su počinjena nova kaznena djela te u tom smislu očekujemo ispravne, brze i  stručne reakcije cijele državne vlasti”, kazala je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

 Dodala je i kako su joj djevojka i njezina obitelj rekli da osjećaju strah te da se boje.

 Slučaj višestrukog grupnog silovanja maloljetnice iz okolice Zadra zgrozio je Hrvatsku. Skupina mladića, osumnjičena da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine, grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihova mjesta, silovanja su snimali mobitelom i tim je snimkama godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Petorica osumnjičenih privedeni su 17. listopada u istražni zatvor nakon odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je poništilo prvotnu odluku suca Ivana Markovića o puštanju na slobodu uz mjere opreza.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije