Pokrenut postupak protiv gradonačelnika Knina Marka Jelića zbog mogućeg probitka vlastite udruge

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv gradonačelnika Knina Marka Jelića zbog moguće zlouporabe svojih dužnosničkih prava za probitak udruge “Scientia populo” čiji su osnivači on i njegova supruga, izvijestilo je u petak Povjerenstvo.

Postupak protiv kninskog gradonačelnika pokrenut je pošto je Povjerenstvo utvrdilo da je donio odluku o partnerstvu s udrugom ‘Scientia populo’, čiji su dužnosnik i njegova supruga osnivači i u kojoj je dužnosnik u trenutku potpisivanja izjave o partnerstvu bio član izvršnog odbora, a njegova supruga predsjednica udruge.

Potpisivanjem izjave o partnerstvu Grad Knin postao je partner toj udruzi prilikom prijave na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška programima usmjerenim mladima“ s projektom „Klub za mlade scientia populo“.

S obzirom da je partnerstvo bio jedan od kriterija koji se bodovao na tom javnom pozivu, postoji mogućnost da je dužnosnik zlouporabio posebna prava koja proizlaze iz obnašanja dužnosti gradonačelnika Grada Knina za probitak udruge s kojom je povezan, smatra Povjerensrtvo.

Mogućim zlouporabama, o čemu će Povjerenstvo odlučivati na jednoj od idućih sjednica dužnosnik je povrijedio Zakona o sprječavanju sukoba interesa u kojim je dužnosnicima zabranjeno zlorabiti posebna prava koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv gradonačelnice Siska Kristine Ikić-Baniček koja je bila prijavljena da je u ime grada Siska sa sindikalnim predstavnicima radničkih vijeća gradskih ustanova i tvrtki potpisala sporazum iako nije imala suglasnost stranaka kolektivnog ugovora, što je propisano Zakonom o radu.

Donesena je odluka da se protiv te dužnosnice neće pokrenuti postupak s obzirom da u konkretnom slučaju nije utvrđeno postojanje njezinog privatnog interesa, a Povjerenstvo nije tijelo nadležno za nadzor nad primjenom Zakona o radu.