Pokopano 86 Bošnjaka, žrtava srpskih snaga u Bosanskoj Krajini

Foto: HRT

Tijela 86 bošnjačkih žrtava koje su na početku rata u kampanji etničkog čišćenja ubili pripadnici srpskih snaga na području Prijedora i Kotor Varoši u Bosni i Hercegovini ispraćena su u subotu islamskim vjerskim obredom i pokopana na više grobalja.

Na stadionu Vedro polje u Hambarinama kod Prijedora klanjana je dženaza za bošnjačke žrtve čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na lokalitetu Korićanskih stijena u središnjoj Bosni gdje su pripadnici srpskih snaga strijeljali oko 200 civila u ljeto 1992. godine i zatim tijela bacili u provaliju.

Nakon toga uglavnom necjeloviti skeletni ostaci ukopani su na više grobalja na području Prijedora i Kotor Varoši.

Glavni imam u prijedoru Husein Velić rekao je da žrtve koje se danas uklapaju svjedoče istinu o posljednjem ratu u BiH.

“Osamdesetšest žrtava svjedoči o istini koja se dogodila 1992. godine. Nakon Korićanskih stijena i svih masovnih grobnica nitko nema pravo misliti, govoriti i ponašati se kao da ništa nije bilo. Bošnjaci nisu narod koji mrzi, ali jesu narod koji pamti i sigurno će očuvati sjećanje na sve što se dogodilo od 1992. do 1995.”, rekao je imam Velić.

Samo s istinom moguće je graditi pravdu, suživot i pomirenje, rekao je imam Velić.

Među pokopanim u subotu su i tijela trojice devetnaestogodišnjih mladića i gotovo cijele obitelji koje su bile strijeljane.

Masakr na Korićanskim stijenama jedan je od najmonstruoznijih zločina počinjenih tijekom posljednjeg rata nad skupinom oko 220 Bošnjaka i Hrvata s područja Bosanske Krajine. Dogodio se 21. kolovoza 1992. na tom lokalitetu na planini Vlašić. Srpski vojnici izdvojili su iz prognaničkog konvoja koji se kretao prema središnjoj Bosni muškarce i mladiće te su ih postrojili ispred provalije, a zatim su im iz vatrenog oružja pucali u leđa.

Bacali su i bombe u pravcu žrtava, no nekoliko ljjudi uspjelo se spasiti skačući u provaliju. Oni su svjedočili pred Haaškim tribunalom u nekoliko procesa, a u BiH je za ovaj zločin optuženo osam srpskih policajaca.