Pogledajte što, koliko često i u kojoj količini jedu Hrvati?

Foto: Pixabay

Što, koliko često i u kojoj količini jedu Hrvati? Odgovore na to i mnoga druga pitanja o našim prehrambenim navikama dalo je istraživanje na tu temu koje je provela Hrvatska agencija za hranu. To je prvo takvo istraživanje, a rezultati su i više nego zanimljivi.

Unosimo previše ugljikohidrata i masti, premalo se krećemo, jedemo kod kuće, a po načinu ishrane i njenim posljedicama najbliže smo Belgijancima – dio je zaključaka Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije, Hrvatske agencije za hranu.

Podaci su porazni. Unosimo previše ugljikohidrata, više od 20% od preporučene dnevne količine. Prednjače muškarci, ali prate ih i žene s nešto manjim postotkom. Razina bjelančevina i masti je također iznad preporučene količine, no po tome ne prednjačimo među građanima Europe.

U načelu se premalo bavimo tjelesnim aktivnostima. Na dijetu se u Hrvatskoj uglavnom odlučuju oni kojima je ugroženo zdravlje. Hranimo se u pravilu kod kuće, a dan gotovo svi ispitani počinju s kavom i vodom.

Najomiljeniji je ručak u Hrvatskoj juha od piletine, meso s krumpirom i miješanom salatom te čašom piva kod muškaraca, koji radije jedu pečenu svinjetinu, ili čašom mineralne kod žena, koje opet radije uz krumpir jedu pečenu piletinu.

Alkohol više piju muškarci, slikovito-malo pivo na dan, za razliku od žena koji tu količinu alkohola unesu u tjedan dana.