Pogledajte novi plan HZZO-a: “Ukida se vađenje krvi u ordinaciji, liječnici se više neće javljati se na telefone”

Još jedan šok za Hrvate, ovaj put za one koji su bolesni i kojima je liječnička pomoć najpotrebnija.

“Ukida se pet zvjezdica, koje su se podrazumijevale u ordinaciji vađenje krvi. Ukida se telefonsko savjetovanje, savjetovanje s kroničnim osiguranicima i naručivanje u ordinaciji. Dakle, mi ćemo biti primorani ne javljati se na telefone i ne naručivati pacijente”.

Liječnici primarne zdravstvene zaštite ogorčeni su zbog novih izmjena koje im uvodi HZZO., koji im inače, kažu, svako malo donosi odluke o ukidanju pružanja određenih usluga što im otežava liječenje pacijenata.

Jedna od tih usluga je i vađenja krvi. Do sada je dostavljač Doma zdravlja uzimao uzorke i nosio ih u laboratorij, što je dobro funkcioniralo.

“Prije otprilike mjesec dana smo dobili obavijest da nam tu uslugu neće pružati. To znači da to više ne možemo obavljati”, izjavila je obiteljska liječnica Dijana Mršić Novački.

Liječnici su ljutiti jer kažu kako HZZO priprema još izmjena koje će dodatno ugroziti primarnu zdravstvenu zaštitu.

“Ukida se pet zvjezdica, koje su se podrazumijevale u ordinaciji vađenje krvi. Ukida se telefonsko savjetovanje, savjetovanje s kroničnim osiguranicima i naručivanje u ordinaciji. Dakle, mi ćemo biti primorani ne javljati se na telefone i ne naručivati pacijente”, rekla je Josipa Rodić iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite za Dnevnik.hr.

Iz HZZO-a, pak, poručuju da je u tijeku javna rasprava, zbog čega ne mogu ništa komentirati.