Pogledajte kolike božićnice će isplaćivati državne tvrtke

Ilustracija

Svi oni koji su u radnom odnosu u državnim i javnim tvrtkama ove će godine dobiti božićnice u iznosu od 1250 kuna. Božićnica je zajamčena kolektivnim ugovorima i bit će isplaćena u svim tijelima državne uprave kao što su ministarstva, središnji državni uredi te javne službe.

Evo koliku će božićnicu isplaćivati državne tvrtke.

Djelatnici Hrvatskih cesta najbolje će proći jer će dobiti i najveću božićnicu i to 1500 kuna. To im je osigurano kolektivnim ugovorom.

Dok se oko isplate božićnica u Zagrebačkom holdingu još lome koplja jer gradonačelnik Milan Bandić traži da se one smanje, a sindikati traže kolektivnim ugovorom jamčenih 2884 kune, neki su hrvatski građani svoje božićnice već dobili, a drugi već utvrđen iznos još iščekuju.

Situacija u državnim tvrtkama je različita, no tvrtke poput Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma drže se također neoporezivog iznosa od 1250 kuna. Nešto manje od tog iznosa, ali također na temelju kolektivnog ugovora, 1200 kuna dobit će zaposlenici HEP-a, potvrđeno nam je iz te tvrtke.

Najmanju božićnicu ove će godine dobiti radnici Hrvatske radio televizije, i to ne u novcu. “Obavješćujemo Vas kako će Hrvatska radiotelevizija u 2017. godini svojim zaposlenicima isplatiti božićnicu u obliku primitka u naravi (bona) u iznosu od 200 kuna”, stoji u odgovoru Radne Jedinice Komunikacije HRT-a.

U INA-i će božićnice iznositi 1000 kuna. No, neke od tvrtki božićnicu neće uopće vidjeti, a to su primjerice Jadrolinija i HŽ putnički prijevoz.

Istovremeno, isplatom božićnica već ranije su se pohvalili neki privatnici. Među njima i hotelijer Jako Andabak koji je izjavio kako će njegovi zaposlenici za Božić dobiti od 2500 do 3000 kuna.

Podsjetimo i na njemački DM koji je definitivno rekorder kad se radi o isplati božićnica – njihovi zaposleni dobit će jednu bruto plaću. U Plivi će radnici dobiti po 2000, a u Lidlu po 1500 kuna božićnice. Hrvatski Telekom daje 1250 kuna.