Pogledajte koji gradovi i županije najviše štede na službenim putovanjima

Bivši i sadašnji gradonačelnik - Željko Lacković i Hrvoje Janči Izvor: Gradončelnik.hr

Prema podacima Ministarstva financija, lokalne uprave i samouprave u prošloj su godini smenjile iznose za trošenje na službena putovanja. Tako se sada udvostručio broj gradova koji su za službena putovanja potrošili manje od kune postanovniku, dok je više od deset kuna potrošilo tek njih 14.

Apsolutni rekorder među gradovima, odnosno onaj koji je na putovanja potrošio najmanje je Grad Đurđevac i danas već njegov bivši gradonačelnik, a sadašnji predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Lacković je i u 2014. s potrošenih 323 kune slovio za gradonačelnika koji najmanje troši na putovanja. Tada je pojasnio kako on radi volonterski, odnosno prima plaću u svom odvjetničkom uredu koji mu pokriva i putovanja, a da je i 323 kune potrošio netko od njegovih zamjenika u Gradu.

Troškovi su se u 2015. nešto povećali, međutim u 2016. godini Grad Đurđevac, pak, za službena putovanja nije potrošio niti jednu kunu, a novi gradonačelnik Hrvoje Janči kazao je da tu praksu nastavljaju i dalje, pa niti u 2017. nemaju niti kune troška za službena putovanja.

“Iako grad ima dva službena automobila ne koristim ni službeni automobil ni službeni mobitel, a niti uzimam gradsku dnevnicu. Na sva službena putovanja idem vlastitim automobilom, o vlastitom trošku te nastavljamo s politikom štednje”, ističe Janči.

A baš kao i u slučaju reprezentacije, podaci Ministarstva financija o izdvajanju gradova za službena putovanja u 2016. također ukazuju na trend štednje, odnosno rezanja troškova od kojih građani nemaju izravne koristi. Uspoređujući, naime, podatke za 2016. s onima iz analize portala Gradonačelnik.hr u kojoj je obuhvaćeno razdoblje od 2013.-2015., vidljivo je da se udvostručio broj gradova koji su za službena putovanja potrošili manje od kune po stanovniku, a među prvih deset najštedljivijih u 2016. godini čak pet gradova potrošilo je manje od pola kune po stanovniku.

Više od 10 kuna po stanovniku potrošilo je tek njih 14, za razliku od 23, koliko smo ih pobrojali u našoj analizi izdvajanja za službena putovanja od 2013.-2015.

Nakon Đurđevca i njihovih nula kuna potrošenih na putovanjima, drugi je po redu Grad Vrbovec s potrošenih 940 kuna, odnosno 0,6 kuna po stanovniku. Na trećem mjestu je Dugo selo sa 0,11 kuna, Varaždinske Toplice potrošile su 0,18 kn, Novi Marof 0,19 kn, a Slavonski Brod 0,49 kn. U top 10 su još Krapina (0,55 kn), Popovača (0,61 kn), Đakovo (0,76 kn) i Sisak (0,81 kn).

Kada se, pak, gleda izdvajanje iz proračuna, među 10 najštedljivijih su ušli još i Samobor i Opatija. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić pojašnjava kako su njihovi mali troškovi službenih putovanja posljedica mjera štednje koje je Grad prije uveo zbog krize pa su tako primjerice 2013. godine, u dogovoru s predstavnicima sindikata nadležnih za djelatnike gradske uprave, prepolovili iznos dnevnica – sa 170 na 85 kuna. Na sastanke, kaže Dujmić, idu ciljano ili usred konkretnog povoda i to ondje gdje očekuju i konkretne rezultate na određenim područjima.

Što se tiče županija, najmanje su za putovanja potrošili u Zagrebačkoj – 0,54 kune po stanovniku, Krapinsko-zagorskoj – 0,64 kune, Sisačko-moslavačkoj – 0,75 kuna, Koprivničko-križevačkoj – 0,80 kuna te Splitsko-dalmatinskoj – 0,80 kuna po stanovniku. Kada se gleda potrošnja po udjelu iz proračuna, u pet najštedljivijih plasirala se i Ličko-senjska županija s potrošenih 0,07 posto proračuna.