Pogledajte koja je država najzdravija na svijetu: Hrvatska iznenadila mjestom na ljestvici!

Pixabay

Prema indeksu zdravlja zemlje Hrvatska se nalazi na 30. mjestu, objavljeno je to u istraživanju Bloomberga provedenog u 169 zemalja svijeta.

Uzimajući u obzir faktore kao što je očekivana životna dob, korištenje duhana, pretilost i dostupnost pitke vode i sanitarija, istraživači Bloomberga i u ovoj su godini poredali najzdravije svjetske nacije.

Neočekivani pobjednik, s 96,56 bodova od mogućih 100 jest Španjolska, koja je na prvom mjestu najzdravije države svijeta pretekla šampiona iz 2017. godine Italiju.

Kako piše Bloomberg, tajna zdravlja nalazi se u njihovim prehrambenim navikama. “Mediteranska dijeta, nadopunjena ekstra-djevičanskim maslinovim uljem i orašastim plodovima, vodila je do manje stope kardiovaskularnih problema. Za razliku od onih dijeta koje su se bazirale na smanjenju masti”, stoji u studiji Medicinskog fakulteta Sveučilišta Navarra.

Zbog toga Španjolska ima i najveću očekivanu životnu dob stanovništva. Do 2040. godine mogli bi dosegnuti 86 godina prosječne životne starosti, a prate ju u korak Japan, Singapur i Švicarska, prema podacima Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju Sveučilišta u Washingtonu.Pixabay

Uz Španjolsku i Italiju, u top 10 najzdravijih zemalja svijeta nalaze se još četiri europske države. Island (treće mjesto), Švicarska (peta), Švedska (šesta) i Norveška (deveta). Na četvrtom mjestu smjestio se Japan, najzdravija azijska država i na tom je mjestu zamijenio Singapur koji se srozao od 2017. na osmo mjesto. Australija je zauzela sedmo mjesto, a Izrael deseto.

Hrvatska je s 30. mjestom poboljšala svoj rezultat iz 2017. godine kada je, kako piše Novac.hr, bila na 35. mjestu. Od zemalja regije od nas je zdravija jedino Slovenija na 24. mjestu. S druge strane, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija nalaze se na 41., 42. i 43. mjestu, dok je Srbija na 55. mjestu, malo bolja od Makedonije koja ju slijedi na 56. mjestu.