Pogledajte cijene na tržnicama u Hrvatskoj, neshvatljive razlike !!!

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Kako objasniti da skoro pa svake godine, poglavito kad je u pitanju vrijeme udarne turističke sezone stupce medija pune “vrištanja” cijena sa Jadranskih tržnica. To se događa svake godine i mnogi si sa pravom postavljaju pitanje zašto je to tako i kada će tim pojavama doći kraj, jer jabuka u Slavoniji, isto je slatka kao na Jadranu i proizvodi ju hrvatski radnik. Pokušali smo provjeriti da li je zaista točno da su cijene toliko različite na tržnicima nekih naših većih gradova.

Ako uzmemo u obzir da je početkom ove godine pala i stopa PDV-a na voće, povrće, ribu i meso, očito da se ništa nije promijenilo jer se cijene nisu što između ostalo priznaju i sami trgovci.

Neshvatljivo je ali istinito da su dva ista proizvoda s različitom cijenom i to u istoj državi, samo što netko živi na sjeveru a netko na jugu.

Naši sugovoranici tu pojavu objašnjavaju da su u pitanju trgovci, jer gdje ima više ljudi, što je slučaj sa turističkom sezonom na Jadranu, oni koriste tu priliku i izvlače što je više moguće.

Kolika je razlika u cijenama na sjeveru i jugu postaje nepojmljivo.

Primjera radi kilogram lubenice u Osijeku košta 4 kn, a u Zagrebu ili Dubrovniku oko sedam kuna.

U Osijeku je breskva 5 kn, u Zagrebu 8 kn, u Dubrovniku oko 30 kn !!!

Ako kupite kilogram jabuka u Rijeci platit ćete 4 kn skuplje nego u Zagrebu ili Osijeku, dok za iste jabuke i istu količinu platit ćete 10 do 15 kn u Dubrovniku.

Nisu samo cijene “urnebesne” na hrvatskim tržnicama, cijene divljaju po restoranima, kafićima, jednostavno može se kazati “dere se gdje tko uhvati “.

Nacionalno/D.Prša