Poginuli muškarac iz kraške jame kod Vrhovina najvjerojatnije Alžirac

Mlađi muškarac kojeg su jučer mrtvog izvukli HGSS-ovci iz 70 metara duboke kraške jame kod Rudpolja, u općini Vrhovinama, najvjerojatnije je Alžirac iz grupe ilegalnih migranata, doznaje Hina u ponedjeljak u Policijskoj upravi u Gospiću.

Očevidom je utvrđeno da je na mjestu umro te je mjerodavnome državnom odvjetništvu dostavljen zahtjev za obdukciju radi utvrđivanja uzroka smrti i uzimanja uzoraka radi utvrđivanja identiteta osobe, priopćila je ličko-senjska Policijska uprava.

Identitet se još utvrđuje, a kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je grupa od devet Alžiraca, zatečena na području Javornika, jučer u 10,20 sati obavijestila policiju o tome da je jedna osoba upala u jamu te se smatra da je u njoj bio stradalnik.

Alžirci su u Policijskoj postaji u Korenici, čeka se dolazak prevoditelja te će početi postupak njihova vraćanja u BiH, odakle su u Hrvatsku nezakonito ušli, rekla je za Hinu glasnogovornica ličko-senjske Policijske uprave Maja Brozičević.

“Zasad traje utvrđivanje njihovog identiteta i daljnje postupanje u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom, što znači readmisiju, osim ako netko od njih podnese zahtjev za azil u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti”, dodala je.

Prema jučerašnjoj izjavi počelnika gospićkoga HGSS-a Josipa Brozičevića, izvlačenje mrtvog muškarca bilo je zahtjevno, u njemu su sudjelovala osmorica spasilaca, a opasnosti nisu bile poznate jer je riječ o još neistraženim speleološkom objektu u šumovitom predjelu Javorniku dubokom 70 metara.

(Hina)