Poduzetnici se nadaju da će 2018. biti godina učinkovite suradnje s državom

pixabay.com

Mali i srednji poduzetnici nositelji su zamašnjaka hrvatskoga gospodarstva, no daleko od priznanja mjerodavnih institucija s obzirom na rastuću ulogu kojom grade i “guraju” domaću ekonomiju.

Ponekad se čini, u srazu s hrvatskom birokracijom, cijelim spletom zakona, propisa, nameta i obaveza kao da se radi na zatiranju, a ne poticanju poduzetništva na našim prostorima. I tomu unatoč, poduzetništvo se pokazalo “najžilavijim” sektorom gospodarstva, iznimno prilagodljivim i izdržljivim. No, u nadi da će biti pomaka u reformama i poreznim rasterećenjima u nadolazećoj 2018. godini, te više razumijevanja “onih na vlasti” u odnosu na one koji privređuju na realnom sektoru, kako bi bilo znatno više optimizma u redovima poduzetnica i poduzetnika.

Tomu se nada i Loyalty članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, Marijana Jakić, vlasnica i direktorica splitske tvrtke Mitella d.o.o.

“U odnosu na 2016. godinu, 2017. je bila puno uspješnija. Porastom broja apartmana u turizmu, porasla je i prodaja klimatizacijskih uređaja kojim se bavim. U odnosu na prijašnje godine kada je kupcima bila bitna cijena, ove godine su na prvo mjesto stavili kvalitetu uređaja koje isporučujemo”, komentirala je splitska poduzetnica Marijana Jakić, koja očekuje uspješno poslovanje i u 2018. godini.

“U novoj kalendarskoj godini nadam se kako će promet još više narasti i da ćemo u našu ponudu uvrstiti nove proizvode i sadržaje, što ćemo također ponuditi. No, glede očekivanja u poduzetničkom smislu kada govorimo o ozračju u državi, moram priznati da će se vjerovatno izglasati neki novi zakon koji će otežati poslovanje i opteretiti proračun tvrtke”,  smatra vlasnica tvrtke Mitella d.o.o. iz Splita.

Zagrebačka poduzetnica i loyalty članica, Goradana Bauer, broji više od dva desetljeća poduzetničkoga staža. Neumorna i iznimno kreativna, ova poslovna savjetnica i trenerica svaki problem u poslovanju doživljava kao izazov kojim jača svoj poduzetnički karakter. No, u srazu s državom i njezinom “potporom” smatra kako bi ipak trebalo više raditi da se poduzetništvo istinski podupire i njeguje, a ne zatire.

“U poslovnom smislu, 2017. godina bila mi je odlična, možda i najbolja do sada. U 2018. bih voljela kada bi briga, tj. poticanje poduzetništva u Hrvatskoj bilo stvarno, ne samo deklarativno. Ponekada mi se čini da sistem i nije uvijek ‘na strani’ poduzetništva, naročito malog i srednjeg”, upozorava ova zagrebačka poduzetnica.

Mirjana Semenić Rutko, loyalty članica i projektna managerica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra osim u vlastito poduzetništvo, veliki dio poslovnih aktivnosti usmjerila je i u poduzetničko osnaživanje Vukovara – grada u kojem živi i radi.

Vlasnica privatne ginekološke ordinacije uočava također izrazit pozitivni pomak u poslovanju u 2017. godini. I dok u 2018.ć godini poduzetnica Mirjana Semenić Rutko očekuje i nadalje pomake u svome poslu prema pozitivnim brojkama, ali i novim sadržajima kojima će unaprijediti svoje aktivnosti, istih ne vidi kada je u pitanju odnos države prema svima koji rade na realnom sektoru.

“U poduzetničkom smislu ne očekujem velike pomake od vladajućih institucija. Jedini napredak koji očekujem jeste u pomaku kod nas samih – poduzetnica i poduzetnika. Vladajući su jednostavno navikli na svoja mjesta i pozicije koje imaju u našem društvu, te u većini nisu iz poduzetničkog svijeta niti nas razumiju. Tako niti ne znaju što je sve potrebno da bismo stvorili i održali svoj posao i poduzetničke aktivnosti. Našim vlastitim zalaganjem možemo se povezati i zajednički djelovati na svim poljima poduzetništva. To je jedino što očekujem”, komentira ova vukovarska poduzetnica.

Osječka poduzetnica i loyalty članica, vlasnica i direktorica tvrtke Odina asistencija, Daniela Pavić, dulje je vrijeme na realnom tržištu i već je prošla njegove brojne Scile i Haribde do poslovnog uspjeha.

“Mi svi skupa možemo bolje i možemo više! Nastojim pomicati svoje granice i na taj način svoju tvrtku dovesti na mjesto koje sam za nju zacrtala. U 2018. godini se nadam plodovima ranije uloženog rada i truda i uspješnom savladavanju novih izazova koje sam si zadala. U poduzetničkom smislu, misleći na Hrvatsku, u 2018. ne očekujem velike pomake, naprotiv i oni mali, ali istinski bi dobro došli ako razgovaramo o strukturama državne vlasti i administracije. Najviše očekujem od mikro, malih i srednjih poduzetnika koji svojim radom, trudom i zalaganjem mogu učiniti razliku zbog koje će nam svima biti bolje”,  naglašava osječka poduzetnica i vlasnica tvrtke Odina asistencija.

Gledajući statistiku, od deset novootvorenih radnih mjesta čak devet ih se otvara u sektoru malog i srednjeg poduzetništva, koje ujedno akumulira i najveći broj nezaposlenih osoba koje postaju vlasnici ili suvlasnici tvrtki i obrta. Hrvatska lagano, ali sigurno postaje nakon 27 godina traganja kroz brojne ekonomske stramputice država u kojoj je poželjno sam sebi biti šef, biti vlasnikom vlastitog poslovnog projekta i njegovog razvoja na realnom sektoru.

“Hrvatska sigurnim korakom ide prema epitetu države u kojoj građani žele živjeti od poduzetništva. Unatoč negativnoj klimi i ozračju koje se veže uz poduzetništvu, čak 22% ispitanika iz Hrvatske u istraživanju Global Entrepreneurship Monitora iz 2016. izjavilo kako ima poduzetničke namjere. Uzmimo da taj prosjek u Europskoj Uniji iznosi oko 14%. No, jedno su želje, a drugo su istinske poduzetničke namjere, koje je iznimno teško u Hrvatskoj pretočiti u učinovit poslovni poduhvat, pa se nadamo kako ćemo imati u državi u 2018. godini konstruktivnog partnera s kojim će to lakše biti prenijeti s ideje u djela”, ocijenila je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra u analizi 2017. godine.

Ističe kako Hrvatskoj kronično nedostaje jednostavnosti u poreznom sustavu, zakonodavstvu, te parafiskalnim nametima.

“Opće je poznata činjenica i da nam nedostaje kvalitetnih edukacijskih programa za poduzetništvo, što je Virtualni ženski poduzetnički centar nastojao promijeniti besplatnim edukacijama u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Mnogi se poduzetnici muče s plasmanom proizvoda i usluga na tržište, ne znaju svoj put do kupca, niti ono što poduzetnički posluju s ideje znaju kvalitetno pretočiti u ono što traže klijenti. Sve je to mali dio poteškoća s kojima se danas suočavaju poduzetnice i poduzetnici, kroz koje prolaze svatko na svoj način, te uz pomoć naše asocijacije koja ih umrežava, te potiče na suradnju, ali još uvijek bez učinkovitog partnerskog odnosa s državne strane. Nadamo se kako će se u 2018. godini ipak i taj segment koji vodi k učinovitom poduzentištvu promijeniti, te da će vlast kako na državnoj tako na lokalnoj razini postati istinski suradnik poduzetnica i poduzetnika”, zaključila je Sanela Dropulić.