Podrute: 27. godišnjica pogibije promatrača Europske zajednice

Izvor: Youtube

Na obilježavanju 27. godišnjice pogibije petorice članova mirovne misije Europske zajednice u helikopteru koji je srušio MIG 21 JNA   izaslanik predsjednice Republike Mate Granić rekao je u ponedjeljak u Podrutama kod Novog Marofa da je “taj zločinački napad, koji, na svu sreću, nije uspio, bio zadnji pokušaj da se spriječi međunarodno priznanje Hrvatske.”

 Njihov je nenaoružani helikopter 7. siječnja 1992. srušio MIG 21 tadašnje JNA, a u raketnom su napadu poginuli talijanski pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup Eychenne.

 Izaslanik Kolinde Grabar-Kitarović i njezin posebni savjetnik Mate Granić je ocijenio da su promatrači svojom žrtvom ugrađeni u temelje stvaranja moderne hrvatske države.

 Kod komemorativne kapele vijence su, osim Mate Granića, položili i izaslanica predsjednika Vlade i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnik Josip Križanić, voditelj Službe za susjedne EU članice pri MVEP Silvio Kus, vojni izaslanici  pri veleposlanstvima Italije i Francuske Angelo Malizia i Fabrice Duda, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

 Zdravka Bušić  je rekla da je pucanj koji se dogodio u Podrutama bio pucanj u nevine civile koji su tražili mirno rješavanje problema.

Saborski zastupnik Josip Križanić istaknuo je kako su “komemoracije koje nas podsjećaju na Domovinski rat u srcu moderne Europe te na žrtve koje rat nosi sa sobom iznimno važne”.

 “Da se ne zaborave ratne, ali i civilne žrtve, da se ne zaborave stradanja jedne male nacije koja je samo željela vlastitu državu na vlastitom teritoriju. Upravo stoga smo mi Hrvati i nakon 27 godina izuzetno zahvalni našim prijateljima Talijanima i Francuzima, ali i članovima obitelji poginulih u ovom bezočnom činu, kao i svim prijateljskim zemljama koje su nas neposredno nakon toga priznale”, rekao je Križanić.
 Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač je istaknuo da je rušenje helikoptera promatračke misije Europske zajednice jasno upozorilo na činjenicu tko je bio žrtva, a tko agresor u Domovinskom ratu te da upravo zbog toga taj tragični događaj ima svoje značenje i važnost.
 Vojni izaslanik u talijanskom veleposlanstvu Angelo Malizia rekao je okupljenima da je to “tužno sjećanje na događaj prije 27 godina, ali je prisutan i osjećaj ponosa” jer, kako je istaknuo, “žrtve četiri talijanska i jednog francuskog vojnika nisu bile uzaludne”.