Podignuta optužnica protiv bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a, evo detalja

Izvor: Nacionalno/D.Prša

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1947., 1961.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem.

Jedan od dvojice optuženih je Kazimir Bačić, bivši glavni ravnatelj HRT-a, kojeg se u optužnici navodi kao drugookrivljenog. Također, u optužnici se spominje i bivši gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Donosimo priopćenje USKOK-a:

“Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od ožujka 2020. do 29. lipnja 2021. u Zagrebu, kao osnivač i odgovorna osoba te stvarni voditelj poslovanja više trgovačkih društava, a nakon što je bezuspješno pokušao ishoditi odgovarajuće suglasnosti, dozvole i rješenja nadležnih službi Grada Zagreba potrebnih za legalizaciju već izgrađenih objekata kao i za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, dogovorio s II. okr., glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije (HRT), s kojim je i obiteljski povezan, da će korištenjem svog društvenog utjecaja kojeg uživa kao višegodišnji glavni ravnatelj HRT-a posredovati prema tadašnjem (sada pokojnom) gradonačelniku Grada Zagreba kako bi ovaj na temelju svog službenog položaja i autoriteta osigurao ishođenje potrebnih suglasnosti, dozvola i rješenja neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta, piše N1.

Ujedno je dogovorio da će II. okr. svojim utjecajem i autoritetom glavnog ravnatelja HRT-a, koji je važan komitent komercijalnih banaka u Hrvatskoj, posredovati prema odgovornim osobama banaka radi ishođenja kredita pod što povoljnijim uvjetima u svrhu financiranja projekata društava I. okr., dok će I. okr. kao protuuslugu za navedeno novčano nagraditi II. okr. i tadašnjeg gradonačelnika.

U cilju realizacije opisanog dogovora, II. okr. je u više navrata tražio od tadašnjeg gradonačelnika da svojim autoritetom posreduje kod službenih osoba Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kako bi izdao potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava I. okr., neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Za to je I. okr. putem II. okr. tadašnjem gradonačelniku predao 50.000 eura, dok je tadašnji gradonačelnik osobno i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji podnesenim zahtjevima društava I. okr., bez obzira na propisane uvjete te izda odgovarajuće dokumente kojima bi se ozakonila nelegalna nadogradnja na zgradi koja se nalazi u kulturno zaštićenoj zoni u Zagrebu te tako društvu I. okr. pribavi korist.

Također je od njega zatražio da se u odgovarajućim dokumentima, sukladno traženju I. okr., neistinito navede kako se toranj u tvorničkom kompleksu u Zagrebu treba ukloniti uslijed oštećenja zadobivenih u potresu iako za to nije bilo osnove, što su tadašnji gradonačelnik, I. i II. okr. znali, sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i time omogućilo rušenje te povećala mogućnost gradnje i tako društvima I. okr. pribavila korist. Radi realizacije dogovora s I. okr., II. okr. se obraćao i odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj sa zahtjevima za odobrenje kredita društvu I. okr. pod što povoljnijim uvjetima za financiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, za što je I. okr. nagradio II. okr. kupnjom i opremanjem stana u Zagrebu u vrijednosti od najmanje 135.510 eura”, objavio je USKOK.