Podaci s intenzivne – dob umrlih 7 godina niža nego prije dva tjedna

Broj preminulih od covida-19 posljednjih dana dramatično raste – u samo pet dana preminulo je 50 osoba, a prosječna dob preminulih na intenzivnoj njezi zagrebačke Klinike za infektivne bolesti za čak je sedam godina niža nego prije dva tjedna, piše u subotu Jutarnji list.

Prema konstataciji infektologa Vladimira Krajinovića iz Zavoda za intenzivnu medicinu Zarazne bolnice, koju je objavio tijekom rasprave s molekularnim biologom Gordanom Laucom na facebooku, dob preminulih u dva tjedna pala je s prosječnih 70 na 63 godine.

“Nisam stručnjak za covid-19, ali u intenzivnoj gdje radim s bolesnicima već skoro 8 mjeseci smrtnost je ista – oko 50 posto, a za one na respiratoru 60 posto. I to je tako konstantno bez promjene u odnosu na godišnje doba. Prosječna dob je do prije 2 tjedna bila 70 godina, a zadnja dva tjedna se smanjuje na 63 godine. Svi bolesnici imaju istu bolest, svi su kao preslikani. Koristimo dosta HFNC (nazalno davanje kisika), prije mehaničke ventilacije i remdesivir i nemamo nikakve razlike u ishodu liječenja.

Prije deset dana sam vidio podatke iz Ljubljane. Kao preslikani naši rezultati. Tumačenje smrtnosti i usporedbe pojedinih zemalja dosta su nezgodne i vrijeme će pokazati kako se stvari prikazuju i što je stvarno stanje. Ne bih se žurio sa zaključcima”, napisao je u diskusiji o tezi dr. Lauca da je virus tijekom ljeta bilo puno lakše preboljeti te da se što više mladih trebalo zaraziti kako bi s imunitetom dočekali jesen.

Kako većina teških pacijenata završi upravo na intenzivnoj, njegov pogled na covid pacijente više je nego ‘iz prve ruke’, donosi Jutarnji list.