Pod teretom pretrpanog kamiona pukao Čiovski most

Izvor: J.Vítek

Pedeset godina star čiovski most, jedina poveznica ovog otoka s kopnom, u ponedjeljak oko podneva oštećen je nakon prolaska jednog kamiona koji je navodno imao teret veći od dopuštenih 3,5 tone. Kako je službeno potvrđeno, napukla je njegova konstrukcija.

Policija i cestari oko 13 sati zatvorili su most, a nešto kasnije otvorili ga za naizmjenični promet samo jednom trakom, i to uz policijsku regulaciju. Gužve su velike, pa se vozači pozivaju na strpljenje.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske objavili su da će ovakav režim prometa biti na snazi ‘do daljnjega’, a kamionima i autobusima prolazak neće biti dozvoljen.

Stručnjaci su već započeli ispitivati statiku ovog objekta.

Most koji povezuje Čiovo i kopno nalazi se u samom srcu Trogira i neposredno uz zaštićenu gradsku jezgru, a već godinama je usko grlo i uzrokuje gotovo nevjerojatno dugačke kolone i čepove. Tijekom sezone na njegov prelazak čeka se i po nekoliko sati, no ni zimi situacija nije znatno bolja. Osim stanovnicima i turistima izaziva probleme i hitnim službama i vatrogascima, kojima je gotovo nemoguće intervenirati na otoku na kojemu se usred ljeta znaju naći i deseci tisuća ljudi.

Novi most nekoliko stotina metara istočnije trebao je biti dovršen još prije nekoliko godina, radovi su započeli sa znatnim zakašnjenjem, a potom su zbog propasti građevinskih tvrtki nekoliko puta dodatno odgađani. Najnoviji rok za njegovo otvaranje postavljen je za početak ljetne sezone – no građani sve promatraju sa skepsom jer je ministar prometa Oleg Butković jednako obećanje dao i u ovo doba prošle godine, piše Tportal.

Zbog oštećenja dijela konstrukcije čiovskog mosta, promet se odvija naizmjenično jednim kolničkim trakom, izvijestila je u ponedjeljak splitska policija.

Promet na mostu reguliraju policijski službenici koji su na terenu uz djelatnike Hrvatskih i Županijskih cesta.

“Napominjemo kako je promet preko mosta dozvoljen samo osobnim vozilima mase ispod 3,5 tona. Na navedenoj lokaciji bit će postavljena privremena prometna signalizacija, koja će se tamo nalaziti do daljnjega, odnosno do sanacije oštećenja. Obzirom na gužvu u prometu, molimo vozače za strpljenje i poštivanje prometne signalizacije te uputa i naredbi policijskih službenika”, navode u PU splitsko-dalmatinskoj.

Oštetio ga kamion: Pukao most na Čiovu, promet je u kolapsuViše na http://bit.ly/2DvckoK Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on 22. siječnja 2018