Pod sloganom “Sva ljudska prava počinju začećem” krenuo “Hod za život”

"Hod za život" u Zagrebu

Brojni građani okupili su se u subotu u Zagrebu u “Hodu za život” na Trgu dr. Franje Tuđmana odakle su u povorci Ilicom krenuli do Trga bana Jelačića pod sloganom “Sva ljudska prava počinju začećem”.

Na Trgu bana Jelačića održat će se koncert i govori organizatora.

Okupljanje na Trgu dr. Franje Tuđmana počelo je u 10 sati, a neki od okupljenih čekali su da povorka krene svirajući i pjevajući domoljubne pjesme.

Povorku je poveo plavi autobus na kojem se nalaze transparenti “Svako rođeno dijete ima pravo na zdravstvenu skrb”, “Ona može izvanredne stvari….jer joj je dopušteno da se rodi. Jednakost za sve žene od trenutka začeća”, Ona je dijete. Ne izbor”.

“Želimo poslati poruku svakoj majci – nisi sama, život je dragocjen dar. Pravo na život, temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga ljudskog i građanskog prava. Želimo pozvati sve da nam se i ove godine pridruže i svojim dolaskom daju potporu svakoj obitelji, majci, ocu, koji se bore sa životnim problemima i zbog toga dovode u pitanje život svoga djeteta”, stoji, između ostalog, u pozivu organizatora.

“Želimo svakog podsjetiti što znanost tvrdi – život svakog čovjeka započinje začećem, spajanjem jajne stanice majke i spermija oca. Začećem nastaje jedinstveno ljudsko biće. Prilikom začeća određeni su spol djeteta, boja očiju, kose i kože, visina, građa tijela, smisao za glazbu, umjetnost, sport… Hodom za život branim pravo na život svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti i pružam podršku svakoj trudnici”, stoji na letku poziva na skup.

Cilj Hoda za život je, kako navode, skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života – od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga drugog ljudskog i građanskog prava.

Glavna koordinatorica Hoda za život Hajdi Begović je dodala kako bi svi zajedno trebali sjeti i dogovoriti se kako pomoći ženama, pomoći da imaju djecu, da imaju vrtiće i da svojoj djeci mogu pružiti potrebno.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović izjavio je kako sudjeluje u Hodu za život jer poštuje svačiji život i jer se radi o manifestaciji građanskog aktivizma u najboljem smislu riječi.

“Živim život, voli život, poštujem život. Što je najvažnije poštujem svačiji život. Ovo je jedan lijepa manifestacija bez bilo kakvih političko-stranačkih obilježja, dakle utjelovljenje onoga što se zove građanski aktivizam u najboljem smislu te riječi”, izjavo je Hasanbegović.

Upitan o skorom donošenju Zakon o pobačaju, odgovori kako je je moralna panika koja se širi u vezi s tim zakonom potpuno neutemeljena. “Siguran sam da se u hrvatskom javnom životu i politici može postići suglasnost i o tome pitanju ako se lišimo sektaštva i bilo koje ideološke uskogrudnosti”, rekao je i dodao kako u vezi s tim zakonom imamo pravorijek Ustavnog suda te da njegovo donošenje nije političko-stranačko pitanje.

Čelnica Udruge U ime obitelji Željka Markić je kazala kako je dobro što se Hod za život održava danas u tri grada – Zagrebu, Splitu i Rijeci jer je to prilika da ljudi iskažu potporu trudnicama i svim ženama te usklađivanju rada i obitelji.

“Naš život počinje začećem i sva naša ljudska prava temelje se na tome – da nas puste da živimo”, rekla je. “Treba prebaciti raspravu na ono što je najbitnije a to je da li je ono što žena nosi u svom trbuhu dijete ili nije. Meni je to najvažnije”, .

Upitana za donošenje zakon o pobačaju kako će njezina udruga i kada dođe do rasprave o tome zakonu znanstveni dokaznu činjenicu da život čovjeka počinje začećem. Komentirala je i najavljeni antiprosvjed zbog Hoda za život riječima kako smo pluralno društva u kojem svako ima pravo zastupati svoje argumente.

Eurozastupnica Marijana Petir izjavila je kako smatra da je pravo na život osnovno ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava a ona nisu moguća ako nemamo pravo na život. Što se tiče Zakon o pobačaju rekla je kako nikada ne bi glasala za zakon koji promiče vrijednosti suprotne životu.

“Hrvatska ima pravo sama odlučivati o tom pitanju a da sam zastupnica u Hrvatskom saboru nikada ne bih digla ruku protiv života”.

Osim u Zagrebu, gdje se održavao treći put, Hod za život istodobno se, po drugi put održava i u Splitu, a prvi puta će se ove godine tom hodu priključiti i Rijeka.

U Rijeci se, u organizaciji inicijative ‘Građanke i građani Rijeke’ održava (kontra)skup ‘Hod za slobodu’ u znak protivljenja jačanju konzervativizma i pokušajima ograničavanju prava manjina, te prava pojedinca na slobodan izbor istodobno održava, a glavni povod je održavanje prvog Hoda za život u Rijeci.