Pod povećalom: Povjerenstvo za sukob interesa pozabavit će se Bernardićem

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pozabavit će se stipendijom predsjednika SDP-a Davora Bernardića koju je primio za pohađanje Cotrugli Business School i stjecanje MBA diplome.

Povjerenstvo je u ponedjeljak, 19. prosinca, zaprimilo anonimnu prijavu protiv Bernardića u kojoj se traži da to tijelo ispita je li primitkom stipendije od oko 260.000 kuna 2014. godine, kad je bio saborski zastupnik, dakle državni dužnosnik, primio nedopušten dar.

Podsjetimo, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, državni dužnosnik ne može primiti dar čija vrijednost premašuje 500 kuna jer se smatra da ga dar vrjedniji od toga dovodi u poziciju ovisnosti o darovatelju. Cotrugli Business School, zbog čije je stipendije Bernardić došao pod povećalo javnosti, vodeća je poslijediplomska poslovna škola u jugoistočnoj Europi koja nudi međunarodno akreditirane MBA poslovne programe, a pohađaju je prvenstveno menadžeri iz različitih područja.

Zbog međunarodno akreditiranih programa, cijena poslijediplomskog poslovnog studija je prilično “paprena”, a neslužbeno se doznaje da škola, uz menadžere, rado stipendira i mlade perspektivne pripadnike vodećih stranaka koji imaju liderskih ambicija.

Glasnogovornica Povjerenstva, pravnica Martina Jurišić pojasnila je Jutarnjem listu da će Povjerenstvo prikupiti sve potrebne podatke i dokumentaciju kako bi provjerilo navode u prijavi protiv Bernardića i na nekoj od predstojećih sjednica to će tijelo donijeti odluku ima li osnove za pokretanje postupka protiv njega.

Povjerenstvo, koje se u dosadašnjoj praksi nije susrelo sa slučajem stipendiranja državnog dužnosnika, mora detaljno ispitati niz okolnosti: tko je Bernardiću platio iznos školarine za Cotrugli Business School, koliko je ona točno iznosila, je li za stipendije bio raspisan javni natječaj, tko ga je raspisao i tko je sve na tome natječaju sudjelovao.

Premda Povjerenstvo ima i funkciju savjetodavnog tijela kojem se dužnosnici mogu obratiti kad se nađu u dvojbi može li ih neka životna ili politička odluka dovesti u sukob interesa, Bernardić ih, kako su kazali, 2014. nije pitao za mišljenje hoće li ga primanje stipendije dovesti u sukob sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

“Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u potpunosti će poštivati svaku odluku Povjerenstva za sukob interesa. Također će zatražiti tumačenje Povjerenstva o stipendiji za MBA na Cotrugli Business School te o studijskim programima koje su financirale vlade SAD i Južne Koreje, a koje su, osim njega, pohađali i mnogi drugi hrvatski dužnosnici”, navela je Jutarnjem listu SDP-ova voditeljica za odnose s javnošću Đurđica Klancir kao odgovor na molbu da pojasni detalje vezane uz način na koji je stekao stipendiju.

Bernardićev slučaj važan je i jer bi mogao otvoriti šire pitanje: smiju li državni dužnosnici primati stipendije za različite oblike studija i studijskih programa i dovodi li ih to u sukob sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa?

Naime, i čitav niz drugih političara prolazi studijske programe tijekom obnašanja državne dužnosti. I sam Bernardić priznaje da je koristio stipendije dviju vlada: SAD-a i Južne Koreje. I među najvišim aktualnim državnim dužnosnicima, kako se neslužbeno doznaje, ima onih koji su koristili stipendije inozemnih vlada (najčešće SAD-a). Zato će stajalište Povjerenstva u slučaju Bernardić biti zanimljivo ne samo za njega i SDP već i za niz drugih dužnosnika i stranaka.

List doznaje da je i Bernardićev stranački kolega i saborski zastupnik Gordan Maras također pohađao Cotrugli Business School. “Da, točno je, upisao sam Cotrugli 2006. prije nego što sam postao državni dužnosnik, a diplomirao sam nakon što sam postao državni dužnosnik”, kazao nam je Maras koji je saborski zastupnik SDP-a prvi put postao 2008., dvije godine nakon što je upisao Cotrugli. Na pitanje je li imao stipendiju i koliko je ona iznosila, Maras je izbjegao odgovoriti. “Što se tiče procedura oko stipendiranja, pitajte Cotrugli Business School”, odgovorio je.