Pod okriljem noći, uslijed potresa i korone u Zagrebu cvijeta stravičan kriminal ?!

U teškim trenutcima, kada se ljudi bore za živote, kada jedni drugima pružamo ruku spasa, kada  stravični događaji uzrokovani potresom u Zagrebu pokazuju lica uzajamnog pomaganja, daleko od očiju javnosti, pod okriljem noći, obavljaju se poslovi koji, u najmanju ruku, spadaju u sferu najgore vrste kriminala, urbanocida, divlje i nezakonite gradnje, a sve kako bi se prigrabio „plijen“ koji će osigurati financijski i gospodarski probitak pojedinca.

Na redakciju portala Nacionalno stigao dopis u kojem se navodi da je na Trgu Petra Preradovića 5  (Cvjetni trg), na najljepšem, zaštićenom Trgu grada Zagreba – u najam lokala Caffe Cvjetni ušao  novi zakupodavac, poznatiji javnosti kao „tajkun“ – vlasnik svemoćnog „Orbico d.o.o.“Branko Roglić.        

„Ima se, može se“ tako bi se mogao opisati ovaj način „divljanja“ po Cvjetnom trgu, povijesno kulturnoj cjelini grada Zagreba, unatoč činjenici da je  spomenuti Branko Roglić upozoren pismeno i usmeno da se treba ponašati kao svi drugi, prema zakonima i propisima RH, koji važe za sve građane ove zemlje jednako. No, očito je da se u ovom slučaju g. Roglić ne smatra „istim“ zbog svojeg državom povlaštenog statusa uvoznika svega i svačega dok naša proizvodnja umire zbog takvih profitera, stoji u dopisu koji je poslan u našu redakciju.

Naime, redakciji portala Nacionalno obratio se dopisom poduzetnik ing. Josip Radeljak koji navodi da se već nekoliko dana trude kao korektni građani ove zemlje, da u ovoj prirodnoj nepogodi potresa i korone, dođu do nadležnih službi inspekcije – te da na ovaj način, po savjetu Vaših dežurnih službenika i pismeno prijave slijedeće:

„Usred nemilih događanja – potresa i navale korona virusa, dok je svima NAMA, osim NJIMA zabranjeno kretanje i okupljanje na javnim mjestima – kršitelji zakona pod okriljem noći i panike – VRŠE SE NEDOZVOLJENI RADOVI NA ISKOPAVANJU ništa manje nego tla Cvjetnog trga, u nadi da će tako u ovoj nevolji i nacionalnoj tragediji njihov kriminal ostati neopažen !??

Da je Roglić umočio prste u „kriminalne radnje“ pod okriljem nadležnih gradskih institucija potvrđuje činjenica da je za bilo kakvu ugradbu fiksnih objekata u tlo Cvjetnog trga, kao i na drugim javnim mjestima potrebna lokacijska i građevinska, kao i mnoge druge dozvole, sa svim dodatnim dokumentima.

Poznato je da postoji strogi PRAVILNIK grada Zagreba za terase ugostiteljskih objekata s kojima se decidirano određuju pravila, što je na trgovima dozvoljeno (raditi) graditi a što nije“, navodi Radeljak.

Fotografije koje imamo u posjedu pokazuju da se u tlo Cvjetnog trga ukopavala elektro instalacija, i  razne druge ugradnje, koje će, najvjerojatnije kad se „ korona magla“ digne, kad započne kakav takav normalan život, otkriti nešto novo, zapanjujuće, novo rođene tkz. pipničarske servise pokrivene golemim fiksirano u tlo ugrađenim suncobranima.

Kako navodi Josip Radeljak, za sve je priložio dokumentaciju, a poslovi koji su se obavljali, kako navodi, (reklo bi se sve i pod zaštitom na trgu ove dane stalno prisutne policije), bahati birtijaši sigurno nemaju nikakve dozvole za prekopavanje tla Trga, kako ni od građevinarske struke a tako ni od zaštitara spomenika kulture !!??

„Uredno smo kao zainteresirane stranke zamolili urede Grada Zagreba da nam pošalju eventualno kopije izdane dozvole za gradnju – ALI ISTI SU NAS PISMENO ODBILI, evidentno krijući nezakonitosti privilegiranih krčmara – sa objašnjenjem da su spomenute dozvole „još u tijeku izrade“ ?? – znači NEMA IH !! (tipično za strukture grada pod  Bandićevim vodstvom).

Treba li napomenuti da zakon o protupožarnoj zaštiti predviđa da terase ugostiteljskih lokala u gradu pred zgradama višim od 4 kata moraju biti udaljene od fasade – 5.5 metara,  da bi u slučaju požara (koji nam se nedavno i dogodio) mogli prići vatrogasna kola, kola prve pomoći, te potrebna dostava!??

Bahatošću a izgleda nam i korumpiranom tolerancijom gradskih službi SVI OVI PROPISI SE GODINAMA ZANEMARUJU U KORIST bahatih PIPNIČARA a u ovom slučaju i valjda tajkunskog utjecaja gospodina Branka Roglića, Porfirija, Pupavca ili ne znamo već koga, na Vladu Grada!

Na fasadu zaštićene zgrade T. P. P 5 montirani su  bez ikakvih dozvola FIKSNI VANJSKI ZVUČNICI – TELEVIZORI – GRIJAĆI – RASVJETNA TJELA – VODOVODNE INSTALACIJE – ZABRANJENE TENDE itd itd! – tako da sada centar grada ima izgled seoske MAHALE uza sve zabrane zavoda i raznih inspekcija – ZALUD NAM TRUD – Bahatost pobjeđuje !?, tvrdi Radeljak.

Dodaje da je sve to moguće jer naš gradonačelnik i NJEGOVE POSLUŠNE SLUŽBE svih ovih godina po BABU I PO STRIčEVIMA izdaje svojim miljenicima dozvole koje su Van pameti – iako ih u ovom slučaju (poslije odlaska Tomice Horvatinčića) novopridošli čak i nisu još uspjeli (možda korupcijom)  nabaviti !!??

O svim ovim poslovima Radeljak navodi da je izvijestio Građevinsku inspekciju, Glavnog državnog   inspektora, Zavod za zaštitu spomenika, nadležne službe DORH-a i Predsjedništvo RH koje moli da se najhitnije intervenira i obustavi divljačke iskope u tlo Cvjetnog Trga (koji su nažalost već u tišini noći detaljno obavljeni op.a.)

Radeljak je na kraju naglasio da na žalost, na sva njihova dobronamjerna upozorenja, do sada su  doživljavali samo oglušivanja birtijaša na molbe, ali isto tako i na brojna rješenja i odluke mjerodavne policijske institucije, zadužene za zaštitu grada od požara (pol. inspektor Davor Badanjak) – jer su se sa NEKIM bivšim inspektorima izvlačili sa pivom ili šačicom kuna (tako se bar birtijaši hvale) – a i za česte nezakonite dobivene dozvole djelatnika Grada Zagreba – opravdavaju se samo sa značajnim smiješkom – a za koji znamo što znači… !!

Na reagiranje Josipa Radeljaka zamolili smo i „drugu stranu“ da nam pojasni što se to događa i da li  posjeduju svu dozvole i potrebnu dokumentaciju, na što smo od Maria Matića dir.Orbico d.o.o. za Hrvatsku dobili odgovor, da oni kao poslovni subjekt, koji posluje isključivo u skladu s propisima, imaju dozvolu za postavljanje suncobrana (a da li i fiksnih???) ispred zgrade na adresi Trg Petra Preradovića 5.

Dostavljena nam je samo prva stranica preslike rješenja Gradskog ureda za prostorno uređenje, bez ovjere, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, iz koje se ne može ništa zaključiti, a što u prilogu i objavljujemo.

I dok smo privodili kraju naš članak, na redakciju portala i danas 02. travnja pristigle su fotografije na kojima se vide poslovi na Cvjetnom trgu, gdje se u režiji poduzetnika Branka Rogića, unatoč propisanim mjerama vezanim za korona virus provode „kopanja“ sa krajnje upitnim zakonom propisanih  normi.