Počinje zimsko računanje vremena! U noći sa subote na nedjelju spavat ćemo jedan sat duže

Pixabay

Pomicanjem za jedan sat unazad odnosno s tri na dva sata u noći sa subote na nedjelju, 24. na 25. listopada završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko računanje vremena, objavio je Državni ured za mjeriteljstvo.

To znači da ćemo spavati jedan sat dulje, ali će i ranije pasti mrak. Inače, zimsko računanje vremena ujedno je i “normalno” vrijeme”. Naime, prelazak na ljetno vrijeme ima drastičnije posljedice jer narušava biološki ritam i oduzima sat mogućeg sna,

Ljetno računanje vremena prestaje sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini, a ponovno se vraća 28. ožujka 2021. godine. Sa zimskom računanjem vremena sunce će ranije izlaziti, ali će ranije i zalaziti zbog čega će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u poslijepodnevnim satima.

Također, prema novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na motornim vozilima. Naime, novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u datumskom razdoblju, točnije od 1. studenog do 31. ožujka, a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena.

Prema spomenutom zakonu, na motornim vozilima tako će se morati imati upaljena svjetla i danju tek od 1. studenog, a svi koji se toga neće pridržavati riskiraju kaznu u iznosu od 300 kuna.

Nacionano/Dnevno.hr