Počinje summit G20: u fokusu globalna trgovina

EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

Svjetski lideri iz skupine G20 počinju u petak dvodnevni summit kojim dominira globalna trgovina, ali velik dio dnevnog reda diktira američki predsjednik bilo da je riječ o trgovinskom ratu s Kinom ili otkazivanju sastanka s ruskim kolegom zbog novih rusko-ukrajinskih napetosti.

Unatoč nekim pokazateljima da bi kinesko i američko izaslanstvo moglo dogovoriti ‘prekid vatre’ u trgovinskom ratu, zabrinutost raste da predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping neće postići dogovor na zakazanom sastanku u sklopu summita.

Prije polaska iz Washingtona u četvrtak, Trump je rekao da je vrlo blizu” postizanja sporazuma s Kinom, ali i dodao da ne zna želi li to jer “upravo milijarde i milijarde dolara stižu u SAD u obliku carina i pristojba”, prenosi njemačka agencija dpa.

Kina “želi sporazum” i otvorena je za njega, rekao je Trump, ali je također rekao da mu se “sviđa sporazum koji upravo ima”.

Sjedinjene Države nametnule su visoke carine na kineske proizvode ranije ove godine, na što je Kina odgovorila jednakom mjerom, pa eskalacija osvetničkih carinskih poteza između Pekinga i Washingtona već trese svjetsku ekonomiju, a Trump prijeti porezima na uvoz svih kineskih proizvoda.

No, uoči samog otvaranja summita, kineski državni list na engleskom jeziku piše da bi Kina i SAD mogli ovaj tjedan u Argentini zaključiti trgovinski sporazum, ali da Washington mora biti “razuman i pravedan” ukoliko želi ublažiti postojeće napetosti.

“Peking želi dogovor jednako kao i Washington. I voljan je surađivati s Washingtonom oko prijepora vezanih uz trgovinski sporazum ako se američka strana pokaže razumna i pravedna”, piše China Daily.

List također ističe da u slučaju da američka strana ima nešto drugo na umu, “poput iskorištavanje sadašnjeg trgovinskog spora kako bi se zaustavio kineski rast”, tada sporazum ne bi bilo moguće postići.

Nedavni summit Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) nakon žestokog prepucavanja američkih i kineskih predstavnika završio je u slijepoj ulici, bez zajedničkog priopćenja.

Sporazum između SAD-a, Meksika i Kanade

Kanada je potvrdila da će novi trgovinski sporazum između Kanade, Sjedinjenih Država i Meksika biti potpisan u Buenos Airesu u petak. Međutim, američko-meksički-kanadski sporazum (USMCA) ipak će još morati potvrditi parlamenti svake od tri zemlje.

Nakon summita G7 u Kanadi u lipnju, Trump je počeo verbalni rat s premijerom Justinom Trudeauom nazvavši ga “nepoštenim” i odbio je podržati zajedničko priopćenje G7 kada je kanadski premijer zaprijetio da će uzvratiti na američke carine na čelik i aluminij.

Nedavno izbijanje napetosti između Ukrajine i Rusije u Azovskom moru nadvilo se nad summit zbog čega je Trump u četvrtak naprasno otkazao sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Kremlj je zbog toga u petak izrazio žaljenje.

Rusija je u nedjelju zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom tjesancu, u vodama kod Krima, poluotoka  koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. Na taj upad je Ukrajina, koja nije članica G20, odgovorila uvođenjem izvanrednog stanja.

Ruski će se predsjednik u Buenos Airesu susresti i s europskim čelnicima koji se neće libiti osuditi ruske poteze.

Saudijsi prijestolonasljednik

Saudijski prijestolonasljednik princ Mohamed bin Salman također sudjeluje na summitu, prvi put na nekom velikom međunarodnom skupu  nakon ubojstva saudijskog novinara disidenta Jamala Khashoggija u listopadu što je izazvalo osude diljem svijeta i pozive na uvođenje sankcija naftnoj monarhiji.

Sumnja se da je upravo saudijski prijestolonasljednik naredio ubojstvo Khashoggija u saudijskom konzulatu u Turskoj. Saudijska Arabija važna je saveznica SAD-a kao opskrbljivač naftom i američki partner na Bliskom istoku i predsjednik Trump koji je u jeku krize ponovio da je privržen tom savezništvu, ipak ne planira u Buenos Airesu održati bilateralni sastanak s princem. Trumpova pratnja ne isključuje “neformalan sastanak”.

Saudijska Arabija i Rusija, energetski divovi, mogli bi doći u iskušenje da smanje svoju prozivodnju kako bi zaustavili pad cijene nafte.

Saudijski prijestolonasljednik, povratnik na međunarodnu scenu nakon ubojstva Khashoggija, već je održao važan bilateralni sastanak s indijskim premijerom Narednrom Modijem na temu velikih ulaganja u indijski energetski, poljoprivredni i infrastrukturni sektor.

Mogućom odlukom o zaustavaljanju pada cijena nafte mogao bi razljutiti Trumpa, velikog zagovornika jeftine nafte.

Klima, brexit 

G20 je skupina zemalja koje čine 20 najvećih svjetskih sila, 19 država plus EU, a na njih otpada 85 posto svjetskog BDP-a. Čelnike tih zemalja i izaslanstva čuvat će oko 22 tisuće argentinskih policajaca, a sastanak se održava godinu dana nakon nasilnih prosvjeda u Hamburgu u povodu održavanja istog skupa.

Završna izjava u Buenos Airesu pokušat će potaknuti “racionalnu i pozitivnu” viziju trgovine, predviđa argentinski ministar vanjskih poslova Jorge Faurie.

Svijet je daleko od jedinstva proklamiranog 15. studenoga 2008., nakon prvog summita G20 održanog u Washingtonu. Tada je u priopćenju slavljen “multilateralizam” koji će donijeti “blagostanje” svijetu potresenom financijskom krizom.

Deset godina kasnije multilateralizam je potresen Trumpovom politikom “Amerike na prvom mjestu”, pobjedama populističkih čelnika na izborima diljem svijeta i brexitom.

Za britansku premijerku Theresu May summit je prigoda da svjetskim čelnicima predstavi dobre stranbe brexita koji je postigla s Europskom unijom i poručit će im da će razvod s EU imati pozitivne učinke po globalno gospodarstvo.

Borba protiv globalnog zatopljenja tema je koju Francuska kao organizator Pariškog klimatskog sporazuma planira braniti u Buenos Airesu uoči otvaranja klimatske konferencije COP24 2. prosinca u Poljskoj.

Uslijed svih tih tenzija, summit bi trebao ipak imati i jedno simboličko pomirenje – 36 godina nakon Falklandskog rata 1982., Theresa May će postati prva britanska čelnica koja će posjetiti Argentinu.  (H)