Počinje parlamentarna sezona: Što su stranke učinile u pauzi

Nacionalno

Ovaj tjedan počinje nova parlamentarna sezona. Stranke, kako vladajuće, tako i oporbene, definiraju svoje strategije za 2018. godinu, a krenule su i pripreme za aktualni sat, kojim će u srijedu početi saborska rasprava.

Tri dana prije povratka zastupnika u saborske klupe, nakon mjesec dana pauze, u Križevcima su za stol sjeli mostovci. Stranka koja je većinu 2017. godine po CRO Demoskopu kotirala kao treća politička opcija, u novu je godinu ušla na četvrtom sastanku. Na dvodnevnom sastanku, kažu, definiraju ovogodišnju strategiju.

“Sad ćemo uskoro izaći u javnost sa setom zakona u segmetu poduzetništva, isto tako i s akcijskim planom za javnu upravu. To su prva dva dijela a nastavljamo i s reformom pravosuđa. Oni zakoni koje smo predstavili prije mjesec dana su ona prava reforma pravosuđa koja se treba napraviti da bi sustav bio i pravedan i transparetan”, rekao je predsjednik Mosta, Božo Petrov.

Prošlu parlamentarnu sezonu SDP je bio na mukama zbog unutarstranačkih problema i podjela, a u 2018. je ušao s 20,06 posto podrške birača, prema CRO Demoskopu. Zbijali su svoje redove u Ogulinu, kako bi donijeli program na koji bi se trebali, kažu, fokusirati više nego su se dosad fokusirali na sebe.

HDZ, koji prema CRO Demoskopu u siječnju ima 29 posto podrške, u aktualno prijepodne ući će, sasvim sigurno, naoružan podacima o stabilizaciji gospodarstva, suficitu i kreditnom rejtingu. O tome je govorio i premijer na stranačkom skupu u Splitu.

A da pitanja budu zgodna, umjesto nezgodnih, pobrinuo se njegov ured. Zastupnicima su poslali dopis, koji je objavio Index, u kojem zamjenica predstojnika ureda postavlja rok i daje uputu da pitanja budu baš ona koja ministri žele.

“”Možda nedovoljno o tome govorimo, jer živimo u jednom medijskom kontekstu, uz svu slobodu medija dapače i kritike, koji forsira krizu, forsira kaos, forsira katastrofu, forsira pesimizam, a kada malo zagrebete to baš prema podacima, i to ekonomskima, nije tako.

Naprotiv, ovakav suficit nismo imali nikada i to treba naglašavati, dragi prijatelji, i na svim vašim razinama vlasti kao uspjeh ove Vlade, ove parlamentarne većine, i naše Hrvatske demokratske zajednice – očekujem od vas da to ponovite”. rekao je Plenković u Splitu.

Zadovoljan medijima nije ni šef SDP-a, Davor Bernardić, koji je jučer za svoj loš rejting na neki način okrivio svoje prečeste istupe i vladavinu negativnih nad afirmativnim vijestima.

No, takve im vijesti ne nude ni istraživanja. Po CRO Demoskopu, obje su stranke u novu godinu ušle s padom rejtinga, najlošijim rezultatom u posljednjih 12 mjeseci, piše N1.