Početak nove akademske godine uz novi zakon o obavljanju studentskih poslova ?!

Doc.dr.sc. Vlatka Vukelić

Već smo prije godinu dana reagirali na apsurdne zahtjeve pojedinaca o limitiranju i zabrani studentskog rada. Tada je inicijativa jedne sindikalne središnjice o pokušaju dokidanja nečijeg rada pokazala devijaciju sindikalnog djelovanja.

Mnogi hrvatski studenti danas studiraju, upravo zato, jer mogu kao studenti i raditi. Razina siromaštva je prevelika da bi sva hrvatska djeca išla na fakultete, jer njihove obitelji nemaju mogućnost financiranja tih projekata, a lokalne uprave još nisu stasala u ideji stipendiranja deficitarnih visokoobrazovanih zanimanja.

Ikakvo ograničenje studenstskog rada u Hrvatskoj de facto znači još manje upisanih studenata na hrvatska sveučilišta, s dalekosežnim posljedicama na gospodarkom, demografskom i intelektualnom planu.

Upravo iz tog razloga s veseljem smo pozdravili donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova. Mnogo je pozitivnih novina regulirano ovim prijedlogom Zakona, a jedne od najvažnijih svakako su porast minimalne satnice i stjecanje prava na rad preko SC-a i za izvanredne studente.

Međutim, iako je prijedlog Zakona prošao javnu raspravu kroz studeni i prosinac 2017., prošao je kroz prvo čitanje tek 19. lipnja ove godine te se vratio na doradu u Ministarstvo znanosti i obrazovanja za 2. čitanje.

Upravo zbog ovakve inertnosti sustava brojnim izvanrednim studentima izmaknula je ovogodišnja mogućnost rada u turističkoj sezoni putem studentskog ugovora.

Zar nakon 22 godine čekanja nije vrijeme da hrvatska intelektualna mlađež dobije Zakon koji će regulirati tržište studentskog rada i omogućiti svim studentima koji nisu u radnom odnosu rad posredstvom studentskih servisa? Ono što je trebalo biti stvar formalnosti u proceduralnom smislu traje već više od godinu i pol dana.

Apeliramo na hrvatsku Vladu da na Dnevni red sjednice Hrvatskog sabora 15. rujna 2018. uvrsti i ovaj dugo čekani Zakon i na taj način i konkretnom mjerom zaustavi iseljavanje obrazovane hrvatske mladosti.

Ne trebaju nam „hit paketi mjera“, već su nam potrebna zdravorazumska rješenja primjenjiva u što kraćem roku, što ovaj Zakon svakako jest, stoji u propćenju kojeg je potpisala predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata, doc.dr.sc. Vlatka Vukelić.