Povezite se

Vijesti

Početak gradnje Osnovne škole Vidovec

Objavljeno

-

U društvu suradnika, predstavnika lokalne samouprave te mještana, gradonačelnik Milan Bandić položio je jutros kamen temeljac za gradnju Osnovne škole Vidovec.

Sretan sam što smo danas ovdje i hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Posebno na strpljenju zahvaljujem građanima koji početak gradnje čekaju zadnjih godina, a sve mještane Vidovca, Markuševačke Trnave i Miroševca molim za još godinu dana strpljenja kada će djeca nastavu slušati u novom objektu, rekao je gradonačelnik istaknuvši kako će se spomen ploča za poginule u drugom svjetskom ratu, koja je stajala na zgradi škole, vratiti nakon izgradnje novog objekta.

Radovi započinju rušenjem dotrajalog i nefunkcionalnog postojećeg objekta, nakon čega slijedi gradnja nove škole s osam učionica i sportskom dvoranom.

Rok izgradnje je godinu dana i nadamo se da ćemo, uz dobre vremenske prilike, druge godine u ovo vrijeme, odnosno i ranije, otvoriti novu školu,na radost mještana i učenika Vidovca, rekao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak. Također je dodao kako je prije gradnje škole bilo potrebno obaviti neke predradnje kao što je uvođenje plina jer je predviđeno da se škola grije na plin.

Projekt zagrebačke škologradnje se nastavlja. Novi objekt će imati dvije etaže s osam učionica – četiri u prizemlju za niže i četiri na katu za više razrede. Uz novu sportsku dvoranu uredit će se i vanjski sportski tereni. Vrijednost investicije je oko 26 milijuna kuna, naglasio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Ravnateljica škole Gordana Horvat istaknula je da učenici, njih 148, sada pohađaju matičnu školu u Markuševcu do koje je Grad Zagreb organizirao prijevoz koji odlično funkcionira. Djeca su zadovoljna i vesele se što će se uskoro vratiti u svoju novu, modernu školu, u kojoj će se, što nam je izuzetno važno, nastava održavati u jednoj smjeni.

Zadovoljstvo početkom izgradnje izrazila je i predsjednica Mjesnog odbora Vidovec Bernarda Hukman. Jako smo sretni što će konačno doći do realizacije izgradnje škole jer srce svakog mjesta i sela je škola.

Crna Kronika

Deseci ozlijeđenih u željezničkoj nesreći blizu Praga

Published

on

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Deseci ljudi ozlijeđeni su kada se putnički vlak sudario s teretnim blizu Praga u utorak navečer, objavili su lokalni mediji.
 

Prema službama spašavanja, u nesreći je ozlijeđeno 35 osoba – četiri putnika su teško ozlijeđena. Prema ministru prometa Karelu Havlíčeku to nije bila tehnička greška.

Neka izvješća govore o tome da je jedan od vlakovođa poginuo.

Po prvim informacijama, putnički vlak sudario se s vlakom za poštanske usluge na stanici Česky Brod, 30 kilometara od Praga.

Željeznički promet morao je biti prekinut na toj vrlo frekventnoj liniji.

Češki ministar prometa Karel Havlicek odmah je otišao na mjesto nesreće.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Plenković negativan na koronavirus

Published

on

Premijer Andrej Plenković obavio je u utorak testiranje na prisutnost koronavirusa i nalaz je negativan, potvrđeno je iz Vlade.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković obavio je danas testiranje na prisutnost koronavirusa. Nalaz je negativan”, rekao je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Premijer Plenković testirao se na prisutnost koronavirusa jer je jučer bio na sastanku s ministricom Blaženkom Divjak kojoj je danas određena mjera samoizolacije.

Plenković je jučer predsjedao šestom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a na tom sastanku sudjelovala je i ministrica Blaženka Divjak koja je danas u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputu o samoizolaciji i testiranju na koronavirus.

Plenković se testirao, kako je u ranijoj današnjoj izjavi rekao glasnogovornik Vlade, s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša.

Negativan je i nalaz ministrice Divjak.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Senat potvrdio suspenziju dekanice Filozofskog fakulteta

Published

on

Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak je na četverosatnoj elektroničkoj sjednici potvrdio odluku rektora Damira Borasa o suspenziji  Vesne Vlahović Štetić s dužnosti dekanice Filozofskoga fakulteta, a na njezino mjesto, do izbora novoga dekana, imenovan je prorektor Miljenko Šimpraga.

Senat je odluku donio dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova Senata, pri čemu je od ukupno 70 članova Senata glasovanju pristupilo 67 članova. Za odluku o potvrdi suspenzije glasovalo je 48 članova Senata, dok je 12 članova glasovalo protiv, a sedam je članova ostalo suzdržano, stoji u priopćenju Senata.

Navodi se i da je odluku o suspenziji dekanice Filozofskoga fakulteta rektor Boras donio 8. srpnja zbog ozbiljnoga i trajnoga kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu te na njima temeljenih odluka.  Boras je odluku o suspenziji Vlahović Štetić donio nakon pravomoćne odluke Županijskog suda u Zagrebu da je dekanica mobingirala Borasovog prorektora i zaposlenika Filozofskog fakulteta Antu Čovića.

Odluka je prema zakonskim i statutarnim odredbama podlijegala potvrdi Senata.

Senat je danas na sjednici također potvrdio i odluku rektora kojom je za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu do izbora novog dekana imenovan prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga.

Na sjednici je imenovano i pet obnašatelja dužnosti prodekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Tomislava Galovića s Odsjeka za povijest,  Vinka Kovačića s Odsjeka za talijanistiku,  Naide Mihal Brandl s Katedre za judaistiku,  Ane Munk s Odsjeka za povijest umjetnosti i Krešimira Pavline s Odsjeka za komunikacijske i informacijske znanosti.

Odluka o suspenziji Vlahović Štetić izazvala je velike reakcije na Filozofskom fakultetu pa su predstavnici Inicijative za Filozofski ranije danas  Vladi uručili peticiju s više od 8000 potpisa za neopozivu ostavku rektora Damira Borasa.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije