Počeo postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata

Sindikat učitelja i sindikat zaposlenih u srednjim školama najavili štrajk

Postupak mirenja između školskih sindikata i Vlade zbog najavljenog štrajka u školama počeo je u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a sindikalni čelnici su uoči sastanka poručili da ne odustaju od 6,11 posto, za koliko bi svim zaposlenima u sustavu trebali rasti koeficijenti složenosti poslova.

“Očekujemo da će Vlada biti maksimalno koncentrirana na problem i, ako bude tako, vjerujem da ćemo naći dobra rješenja”, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec prije susreta s ministrom rada Josipom Aladrovićem.

Na pitanje hoće li odluku donijeti danas rekao je da takvih pravila u mirenju nema.

“Pravila u mirenju nema, odluka se ne mora donijeti prvoga dana nego se može produžiti i na nekoliko dana. A, što se nas tiče, mirenje najkasnije mora završiti 9. listopada”, rekao je Mihalinec.

Zamoljen da komentira to što Vlada nudi povećanje od dva dva posto, kratko je rekao: “O tome nećemo, to je predmet razgovora”.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelj Sanja Šprem ponovila je da sindikat ne odustaje od povećanja za šest posto za sve zaposlenike.

“Došli smo sa čvrstim stavom i naš cilj je šest posto za sve zaposlenike. Ukoliko se u fazi mirenja ne postigne dogovor, u srijedu, prema pravilima, mi dajemo konačne upute za štrajk i u četvrtak je prvi dan štrajka”, poručila je Šprem.

Ovaj štrajk je, ističe, prilika i borba za bolji položaj zaposlenih i bolje obrazovanje, a u konačnici, ako imamo bolje obrazovanje, – i za bolju domovinu.

“Očekujemo da svaki zaposlenik dade svoj apsolutni angažman kako bi bilo bolje, proučila je.

“Sve ovisi o rezultatima mirenja. Naš konačan zahtjev je šest posto i ispod toga ne pristajmo”, proučila je

Šrajk bi u osnovnim i srednjim školama počeo će 10. listopada i trajao sve do ispunjenja zahtjeva, ako se u međuvremenu ne postigne dogovor školskih sindikata i Vlade.

Postupak mirenja uobičajena je procedura prije početka štrajka, no o modalitetima štrajka iz sindikata za sada nisu htjeli govoriti.