Počelo suđenje Horvatinčiću, ne osjeća se krivim

foto HINA

Poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću danas je počelo treće suđenje koji je svojim gliserom usmrtio dvoje talijanskih nautičara. Na samom početku sudskog postupka izrazio je žaljenje i sućut obitelji, te je kazao da se ne osjeća krivim.

Obrana Horvatinčića opet je zatražila izuzeće i zbog razloga jer da je sudac Ivan Jurišić sudjelovao u određivanju mjera opreza Horvatinčiću nakon pomorske tragedije. Sudac Jurišić je Horvatinčićevu odvjetniku Veljku Miljeviću odbio zahtjev uz obrazloženje da mu je to bilo poznato i prije podnošenja zahtjeva i da uopće nije osnovana. – Možete se žaliti, ali to ne odgađa donošenje odluke – rekao je Jurišić, piše Večernji list.

No podsjetimo se, treće suđenje počelo je jer su prve dvije presude Tomislavu Horvatinčiću srušene na Županijskom sudu u Zadru. U prvom suđenju sutkinja Maja Šupe je Horvatinčiću izrekla uvjetnu kaznu, a potom ga na drugom suđenju oslobodila u presudi koja je šokirala hrvatsku javnost.

Naime, sutkinja Šupe povjerovala je u, najblaže rečeno, nekredibilnu Horvatinčićevu tvrdnju o sinkopi zbog kojeg je navodno bio u nesvjesnom stanju u trenutku sudara na moru.

Zanimljivo je, vezano za treće suđenje činjenica da Horvatinčiću prvi put neće suditi Maja Šupe. Kako je Županijski sud u Zadru već dva puta srušio njezine presude, ovaj put će sudskim vijećem predsjedavati sudac Ivan Jurišić.

Upravo je tog suca Horvatinčićeva obrana htjela izuzeti od suđenja uz argument da mu supruga radi u šibenskom DORH-u. No, taj prijedlog Horvatinčićeve obrane je odbijen.

Horvatinčić je prije više od sedam godina, u kolovozu 2011. godine, usmrtio dvije talijanskih nautičara kad je svojim gliserom gotovo prepolovio njihovu jedrilicu.