Počelo središnje obilježavanje 25. obljetnice VRO Maslenica

Na današnji dan prije 25 godina počela je vojno-redarstvena operacija Maslenica, velika oslobodilačka akcija hrvatskih oružanih snaga protiv srpskih pobunjenika zahvaljujući kojoj je omogućeno prometno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom domovine preko Novskog ždrila.

Program proslave počeo je u 8 sati, kada je zadarskim ulicama prošla gradska glazba. Potom su položeni vijenci na Središnjem križu na Gradskome groblju te na spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića i zapaljene svijeće kod Spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja u parku uz Trg kneza Višeslava.

Mimohod sudionika vojno-redsarstve akcije “Maslenica” počeo je u 10.40. Po prvi put u mimohodu sudjeluju visoki predstavnici državne vlasti – izaslanstvo hrvatske Vlade predvodi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a saborsko izaslanstvo potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. U Zadru je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sudjelovala u HNK-u, na središnjoj svečanosti. Iza državnih predstavnika u mimohodu su branitelji, a ispred svih je orkestar Hrvatske vojske.

Načelnik glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, u vrijeme akcije Maslenica bio je na čelu 4. gardijske brigade, prisjetio se tih dana i zahvalio se još jednom hrvatskim braniteljima na toj akciji, ali i za sudjelovanje u cijelome ratu. Kazao je kako želi naglasiti hrabrost, odvažnost i incijativu ljudi, zapovjednika svih razina, časnika, dočasnika. U vojničkom smislu ovo je bilo iznenađenje za protivnika. Operacija se pripremala u kratkom vremenu, ali su mjere tajnosti bile poštivane, kazao je.

Damir Krstičević, ministar obrane, a u vrijeme Maslenice jedan od zapovjednika koji je vodio 113. šibensku brigadu, ovom je prigodom još jednom zahvalio svim braniteljima. Najveća je zahvalnost obiteljima poginulih i zato je naša zadaća čuvati uspomenu na te ljude i događaje iz hrvatske povijesti. Oluja je kruna rata, a Maslenica je u strateškom smislu prekretnica. Ta je operacija spojila sjever i jug. Osim toga, tada smo pokazali da Hrvatska vojska po opremljenosti i uvježbanosti može izvesti tako složenu vojnu operaciju, kazao je među ostalim ministar Krstičević.

Okupljenima se obratio general Ante Gotovina.

“Uspjeh je bio pretpostavka potpisivaja Dejtonskog sporazuma kojim je uspostavljen mir na ovim prostorima. Ne smije se zaboraviti da je uzrok rata bila agresija na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor, nego potreba. Pobjedom smo ostvarili sigurnost i slobodu za sve ljude koji žive tu, neovisno o narodnosti i vjeroispovijesti. Domovinski rat je temelj državnosti. I dalje nam ostaje briga o čuvanju sigurnosti i sloboda”, rekao je Gotovina.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je:

“Prije 25 godina na današnji dan započela je operacija Maslenica. Agresorske snage koje su do 22. siječnja bile gotovo u predgrađima Zadra odbačene su u dubinu tada okupiranih područja, gdje su dvije godine kasnije dočekale potpuni poraz”, rekla je u svom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako ovih dana Zadar živi svečano i ponosno. “25 godina je dugo vremensko razdoblje, ali postoje događaji kojih se sjećamo živo i osjećamo ih cijelim bićem. Za nas Zadrane to je svakako akcija Maslenica”, rekao je.