Povezite se

Zagreb

Počelo rušenje legendarnog zagrebačkog okupljališta Sidro

Objavljeno

-

Izvor; Facebook

Brodić na Savi blizu okretišta tramvaja na savskom mostu, od danas više neće postojati. Naime, jutros je počelo rušenje ovog legendarnog mjesta, gdje su mnogima završavali (ili počinjali) najbolji izlasci.

Jedan od članova upravnog odbora Sidra Ivan Stojanović rekao je za Večernji list: “Odlučili su da je to ruglo grada i da treba srušiti. Došli su u osam ujutro bez najave, bez papira, bez prava na žalbu. Imali smo jedan sat za iseliti. Nismo to očekivali i mislili smo da će se to dogoditi možda na proljeće, a ne sad iz čista mira. Trebali smo imati oproštajnu feštu, a sad se nismo stigli ni propisno oprostiti.”

Ispod objave u kratkom roku skupilo se mnogo komentara, svi odreda ljuti i tužni jer se zatvara njihovo omiljeno mjesto za izlazak i druženje.

“Ode dio naše ludosti i mladosti”, “Neee! Tu smo najbolja studentska jutra proveli…kakva šteta za buduće generacije..”, “Vrijeme je da se krene” se više nikad neće slušati isto :(“, samo su neki od komentara, a u posljednjem se spominje pjesma Majki koja je uvijek svirala kada bi zatvarali Sidro.

Jutros započelo rušenje Sidra 😭

Objavljuje SIDROČetvrtak, 7. studenoga 2019.

Nastavi pregledavati
Reklame

Zagreb

Proslavljeno šest desetljeća rada Kineziološkoga fakulteta u Zagrebu

Published

on

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio je 60. obljetnicu djelovanja. Na slici Tomislav Krističević

Kineziološki fakultet (KIF) Sveučilišta u Zagrebu svečano je u srijedu navečer proslavio 60. rođendan, a dekan Tomislav Krističević istaknuo je da se na njihovu fakultetu može osjetiti sportski duh koji prožima sve aspekte rada – nastavni, znanstveni i stručni, ali privatni život djelatnika. 

Dekan i prodekani uručili su mnoga priznanja i zahvalnice profesorima, trenerima, studentima i drugima koji su svojim radom pridonijeli razvoju kineziologije i sporta općenito, kao i promidžbi fakulteta.

Tako su priznanja dobila i dvojica uglednih profesora emeritusa KIF-a Dragan Milanović i Vladimir Findak, posebno priznanje pripalo je rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu, a titule zaslužnih i gostujućih profesora dobili su mnogi ugledni profesori iz Hrvatske, susjednih zemalja i zemalja zapadne Europe, ali i njihovi kolege iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogobrojnu publika činili su sadašnji i nekadašnji djelatnici Kineziološkog fakulteta, predstavnici ostalih fakulteta i umjetničkih akademija zagrebačkoga Sveučilišta, vladinih ministarstava, veleposlanstva Kine, Indije i Australije, kolege iz dugih zemalja, te brojni sportaši, među kojima i gimnastičar Tin Srbić te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.   

U šest desetljeća gotovo šest tisuća diplomiranih na sveučilišnom studiju i 221 doktor znanosti

Kineziološki fakultet u Zagrebu osnovan je 1959. a u šest deseljeća djelovanja iznjedrio je mnoge stručnjake koji danas rade u području sporta diljem svijeta, rekao je dekan Krističević.  

Diplomom sveučilišnoga studija na KIF-u može se pohvaliti čak 5933 studenata, njih 221 obranilo je doktorski rad, a na fakultetu je znanje stjecalo i oko četiri tisuće trenera koji danas rade u svim zemljama svijeta. 

Preddiplomski stručni studij do sada je završilo 3459 studenata, a diplomski stručni studij njih 485. Fakultet je prihvatio čak 117 studenata u razmjeni, dok je na edukaciju u više zemalja svijeta poslao 93 studenta. Tu su i 32 Erasmus+ ugovora ali i 30 do sada potpisanih bilateralnih sporazuma.

KIF je organizirao i više od 70 znanstvenih i stručnih konferencija, osam znanstvenih, međunarodnih konferencija o kineziologiji u kojima tradicionalno sudjeluju neki od najcjenjenijih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Fakultet je do sada objavio više od 60 knjiga, redom udžbenika, priručnika, autorskih knjiga i zbornika, a već 48 godina izdavač je časopisa “Kinesiology” koji je do sada izdan u 95 brojeva.

Neki od najvećih ponosa fakulteta su Centar za znanstvena istraživanja u sklopu kojega se nalazi čak 11 istraživačkih laboratorija u kojima se provode temeljna, primijenjena i razvojna istraživanja, te Sportski dijagnostički centar.

Hrvatski branitelji, tolerancija, vrhunsko obrazovanjem, sport kao most suradnje…

Slavljenički fakultet dobio je mnoge pohvale za 60. rođendan, pa je tako izaslanik ministra branitelja i njegov pomoćnik Dinko Tandara podsjetio kako je KIF i njegov fakultet, a posebice je istaknuo da se taj fakultet diči i s 200 hrvatskih branitelja, među kojima su i devetorica poginulih.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, rekla je da je zagrebački ineziološki fakultet mjesto gdje se poučava o toleranciji, ali i institucija koja u cijeloj regiji prednjači u pomoći ostalim kineziološkim fakultetima, a pridonosi i promociji kvalitetnoga sportskog načina života.

Pročelnik zagrebačkoga Gradskoga ureda za sport i mlade Milan Pavelić, također je bivši student KIF-a . Uz čestitku, istaknuo da Zagreb, kao grad sporta i Kineziološki fakultet odlično i primjerno surađuju.

Rektor Boras o proslavi je pak govorio i u kontekstu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u sklopu koje je slavilo i 16 sveučilišnih ‘stogodišnjaka’.

Izrazio je zadovoljstvo što u Hrvatskoj ostaje i pronalazi posao većina studenata  KIF-a te ocijenio da je taj fakultet, koji djeluje na načelu “zdrav duh u zdravome tijelu”, primjer pravoga društva jer uči pobjeđivati, ali i ponovno se podizati nakon poraza, te u porazu biti dobrohotan.

Riječi hvale za Kineziološki fakultet izrekla je i kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen istaknuvši kako je “vrlo dirnuta jer su kineski studenti jako zadovoljni prijemom i studijem na Kineziološkom fakultetu”.

Smatra kako je sadašnji trenutak kinesko-hrvatskih odnosa jedan od najboljih u povijesti te da sport svakako pridonosi ozbiljnosti te suradnje. Podsjetila je kako mnogi Kinezi znaju za velike uspjehe hrvatskih sportaša, posebice nogometaša, dodavši kako je to i jedan od razloga što se u velikom broju odlučuju za posjet Hrvatskoj koja je, ne samo zemlja prekrasnih ljudi, prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine, nego i poznata sportska zemlja.

Jer, zaključila je, sport je jako važan za zbližavanje ljudi, a tome veliki prinos daje Kineziološki fakultet.          

Ucitavanje vijesti

Zagreb

Zagrebački Advent izglasan trećom najboljom svjetskom bozićnom ‘tržnicom’

Published

on

Zagrebački Advent na globalnom portalu za putovanja i stil života Big 7 Travel izglasan je trećom najboljom božićnom manifestacijom ove godine među 50 takvih priredbi u svijetu.

Na prvom mjestu je Christkindlmarkt-Leavenworth u Washingtonu u SAD-u, a drugi je Birmingham’s Frankfurt Christmas Market u Birmighamu u Engleskoj.

Portal Big 7 Travel inače objavljuje razne liste destinacija, restorana, hotela i drugih odredišta i sadržaja za putovanja po cijelom svijetu, a vijest o izboru 50 finalista ovogodišnjih najboljih božićnih manifestacija odnosno u doslovnom prijevodu tržnica (Christmas Market) u svijetu ovog su tjedna prenijeli i neki svjetski mediji-partneri tog portala koji ima oko 2,5 milijuna pratitelja preko više društvenih mreža iz 192 zemlje.

Donoseći listu od 50 najboljih božićnih manifestacija u svijetu, s tog portala ističu da ništa nije bolje za praznično raspoloženje od posjeta božićnim manifestacijama ili tržnicama, pogotovo za vikende, tijekom kojih se mnogi u Europi, SAD-u i šire po svijetu odlučuju za obilazak takvih manifestacija, uživajući u blagdanskom osvjetljenju, kušanju delicija, kupnji i druženju.

Za Zagreb, kojeg je publika izglasala na treće mjesto, uz gradske fotografije u adventskom ruhu naglašavaju da je to “prelijepo” mjesto te da nije teško razumjeti zašto je nekoliko puta proglašavamo najboljom adventskom manifestacijom u Europi. Kažu i da tih dana, ove godine od 30. studenoga do 7. siječnja 2020., cijeli grad “preuzme božićni duh, s klizalištem na otvorenom, puno drveća okićenih lampicama i vožnjama za djecu”.

Poručuju i da je to tržište sa “sjajnom hranom i lokalnim zanatima na uličnim štandovima” zbog čega bi se posjetitelji mogli lako vratiti i nekoliko dana za redom.

Iza Zagreb Adventa, na četvrtom mjestu je Beč i njegov Christmas Village Belvedere Palace, dok je peti Stellenbosch Slow Market u Južnoj Africi.

Među prvih deset su još blagdanske božićne manifestacije u Cuscou u Peruu, Chicagu u SAD-u, Manchesteru u Engleskoj, Aachenu u Njemačkoj i Torontu u Kanadi, dok su na zadnjih pet mjesta (45. do 50.) Gothenburg u Švedskoj, New Taipei City na Taiwanu, St. Petersburg na Floridi u SAD-u, Basel u Švicarskoj, Philadelphia u SAD-u te Innsbruck u Austriji.

Ucitavanje vijesti

Zagreb

HDZ-ovac Kujundžić podnio ostavku na dužnost zastupnika u Zagrebačkoj skupštini

Published

on

Ivan Kujundžić, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Ivan Kujundžić, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, priopćio je u srijedu da je podnio ostavku na mjesto gradskog zastupnika, nezadovoljan, kako tvrdi, destrukcijom i pokušajem difamiranja njegova izbora za predsjednika skupštinskog Kluba zastupnika HDZ-a.

 Kujundžić u priopćenju navodi kako je Gradskom odboru HDZ-a i predsjedniku Andriji Mikuliću podnio ostavku na mjesto zastupnika.

 Ističe kako je prošlo gotovo tri tjedna od kada ga je Gradski odbor HDZ-a u demokratskoj proceduri izabrao za predsjednika Kluba zastupnika u Skupštini, na čemu je bio zahvalan i ustrajan u želji da predano obavi taj važan i kompleksan zadatak.

 “No, od samog izbora do danas nije se dogodio niti jedan pozitivni trenutak ili razgovor oko novog konstituiranja našeg Kluba. Naprotiv, samo destrukcija i pokušaji difamiranja mog izbora, a time i nepoštivanja najvišeg političkog tijela Gradskog odbora HDZ-a kao i mene osobno, izabranog na tu funkciju”, kaže Kujundžić.

 Poručuje kako u ovo predbožićno i izborno vrijeme, kada stranka mora djelovati jedinstveno i bez turbulencija, ne želi biti teret u ovom sastavu i radu njihova kluba u Skupštini, te dalje svojom prisutnošću zaoštravati poljuljane međuljudske odnose.

 “Ovim svojim činom želim skrenuti pozornost na moral i etiku u politici, važnost življenja po savjesti, a tako isto i glasovanja po savjesti, a nikako po nametnutoj kolektivnoj svijesti bez dijaloškog okvira, u kojem su zabranjena sva propitivanja vrijednosnog sustava i svakog problema. Onu svijest koja nas sa zebnjom evocira na partijsku kolektivnu svijest”, ističe Ivan Kujundžić.

 Kolegama u Gradskoj skupštini želi savjestan, plodan i uspješan rad te djelovanje na korist građana i grada Zagreba.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije