Počelo postavljanje box barijera za obranu od poplava

KAportal

Hrvatske vode počele su sa zaštitnim mjerama obrane od poplava na području Karlovca, zbog mogućeg naglog topljenja snijega i izlijevanja Kupe i Korane. Na početku radova bio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da će to biti privremeno rješenje, a da je projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten u strateške projekte Vlade.

U naseljima Logorište i Mala Švarča postavljene su tzv. box barijere. Riječ je o montažnim elementima koji se pune pijeskom, šljunkom ili zemljom, dimenzija 1m x 1m x 1m. Slažu se poput lego kockica, a visina može biti i do dva, tri metra. Na području Karlovca planira se postaviti 5-6 km barijera. Stožeri za zaštitu i spašavanje Karlovca i Ogulina prate stanje. Svi vodostaji u Hrvatskoj su niski i trenutačno u domeni malih voda, ističu u Hrvatskim vodama.

Slične prepreke postavljat će se i u Ogulinu za obranu od izlijevanja Gornje Dobre na ulice Ogulina. Takvo je rješenje direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nazvao ‘neprobojnim sustavom obrane’. “Uvjeren sam da ćemo uspostavom ovog privremenog sustava zaštititi te ljude i bez bojazni dočekati neke nove kiše u sljedećem razdoblju”, dodao je. Tomislav Ćorić je poručio kako im je cilj u Karlovcu i Ogulinu obraniti svaku kuću.