Počelo zatvaranje trgovina Konzuma

‘Cijenjeni kupci, prodavaonica se trajno zatvara. Svoju kupnju ubuduće možete obaviti u najbližoj Konzumovoj prodavaonici na adresi Ante Starčevića bb’, osvanula je obavijest na Konzumu nasuprot Suda, a od jučer su zatvorene Konzumove prodavaonice u ulici Put Gimnazije, na Vidicima, Šubićevcu te u Dubravi. Do kraja godine bit će zatvoreno ukupno 105 prodavaonica na području cijele Hrvatske.

U Upravi Konzuma, kako javlja Šibenik.IN, tvrde da od tih 105 prodavaonica, 22 koje su ocijenjene kao neprofitabilne, trebale bi biti zatvorene do 30. srpnja.

– Nije me briga što je zatvorija ovaj Konzum nasuprot suda. Marendu ću kupovati na drugon mistu. Veći je problem što mladi nemaju di raditi i što će s pravom iseliti iz Hrvatske. Vlada će požaliti zbog stvari koje rade – kazao je jedan Šibenčanin koji radi u blizini suda.

Konzum u City Life centru zatvoren je već oko tjedan dana, a na tom mjestu uskoro će otvoriti trgovinu Tommy.

Iz Uprave Konzuma kažu kako je zatvaranje nužno kako bi se postigla operativna stabilnost i održivost poslovanja Konzuma i očuvala radna mjesta.

– Od 870 radnika koliko je zaposleno u 105 prodavaonica, očekujemo da će više od 80 posto biti raspoređeno na radna mjesta u druge, obližnje Konzumove prodavaonice – kažu u priopćenju, te navode da u drugim dijelovima Hrvatske, s naglaskom na obali i otocima, Konzumu trenutno nedostaje oko 250 radnika što je posljedica problematike sezonskog zapošljavanja, ali i izrazite nemobilnosti radne snage u Hrvatskoj.

Na nedavnom sastanku Uprave i Radničkog vijeća Konzuma dogovoreno je povećanje plaća od prosječno 8 posto za 6.000 radnika s najnižim koeficijentima, koje se primjenjuje od 1. kolovoza, obavijestili su iz Uprave Konzuma, a dogovoreno je i produženje kolektivnog ugovora do kraja 2017. godine sa svim pogodnostima uključujući isplate božićnice, uskrsnice i regresa te drugih prava većih od zakonske obveze.