Počeli radovi na sanciji pukotina i klizišta u Prnjavoru Čuntićkom kod Petrinje

Dumbović:”Mislim da nam priroda vraća, vraća nam ono što smo napravili njoj, a to je čista sječa šume i devastacija prostora.“

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović sa Vladom Lovrekovićem, direktorom Komunalca Petrinje d.o.o. i Zoranom Zechnerom, direktorom Privrede d.o.o. je obišao Prnjavor Čuntićki u kojem su jutros započeli sa sanacijom klizišta i pukotina.

Ovom prilikom gradonačelnik Dumbović se prije svega zahvalio Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu što su napravili dobru procjenu da se danas ujutro moramo odmah reagirati i nadodao:

„ Vodu u odronima moramo uklonit u lijevu i desnu stranu. Mislim da smo dobro napravili što smo stavili najlone i što je još važnije jednu projekciju kako i na koji način spasiti građane koji nisu noćas mirno spavali. Danas samo se svi digli i našla poduzeća Komunalac i Privreda su odradila ogroman posao.

Čekamo da sutra ili prekosutra struka odluči što ovdje možemo napravili i kako će se dočekati sigurnija vremena. Mogu reći kao gradonačelnik da nije prihvatljivo da je ovo područje trusno područje i da definitivno zaostaje u razvoju ali je i, otvoreno govorim, eksplatacija Hrvatskih šuma i svega onoga što se planira na ovom području, uključujući i nuklearni otpad koji je sigurno opasan kad vidimo ova klizišta dovela do ovoga.

Na desetak kilometara nam je Hrvatska Kostajnica koja nam je dala poruku kako nije sigurno živjeti u svojim domovima. Ako se nastavi devastacija ovog prostora mislim da moramo snažnu poruku prenijeti i gospodinu premijeru da se u ovom područje procijeni stanje i da se donese odluka na Vladi da nije područje koje je perspektivno za život ako se ovo nastavi. Mislim da nam priroda vraća, vraća nam ono što smo napravili njoj, a to je čista sjeća šume i devastacija prostora.“

Sinoć je gradonačelnik dao preporuku ljudima da ipak ne ostaju u svojim kućama jer je situacija u najmanju ruku alarmantna.

„Ono što treba reći u ovom trenutku da ako bi im rekli da ostanu da smo s tim riješili problem NE, mi problem nismo riješili i nije korektno prema ljudima da ima kažemo mirno spavajte. Oni ne mogu mirno spavati u svojoj kući. Ja im preporučujem kao i što je preporučila izvanredna profesorica gđa. Arbanas koja je dala doznanja da bi bilo dobro ljudima reći da nije sigurno.

Nije dostatno da se vrijeme promjeni, da se vrijeme stabilizira, nego treba napraviti stručna mišljenja geološke struke. Danas to može krenuti za jednu minuti, vidjeli ste Kostajnicu, može za deset dana, može za mjesec dana, a može za sto godina. U procjenu se politika ne bi trebali miješati.“