Počele zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

Foto: Twitter

Unatoč svim napetostima koje posljednjih tjedana vladaju na Korejskom poluotoku, SAD i Južna Koreja počeli su zajedničke vojne vježbe u kojima sudjeluje nekoliko desetaka tisuća vojnika. Reakcije sa sjevera su očekivane. Vlada iz Pjongjanga poručuje – ne dolijevajte ulje na vatru, vježbe nisu nikome potrebne, a posljedice bi mogle biti katastrofalne.

S nepoznatih kopnenih lokacija iz Južne Koreje, baš kao i onih pomorskih, stižu slike impozantne zajedničke armade. Južnokorejski i američki vojnici sudjeluju u vježbi “Čuvar slobode”, za koju tvrde da nije napadačka, pa sjeverni susjedi nemaju razloga za zabrinutost.

“Vojna vježba “Čuvar slobode” ima samo jedan cilj – provjeriti koliko su organizirane civilne i vojne strukture naše zemlje i partnera u obrani našeg načina života. Nijedan susjed nema razloga za brigu i ne želimo da ova vježba služi kao izgovor za neke nove vojne prijetnje”, kaže južnokorejski predsjednik. No, čini se, i o tome se razmišlja. Čelni ljudi grada Goyanga, koji je na samoj granici, organizirali su vježbe u slučaju da se dogodi napad sa sjevera.

Dok traju vježbe, međunarodna je javnost zabrinuta. No unatoč svemu, vježbe se nastavljaju. Trajat će punih deset dana, i kako tvrdi Pentagon pokazati američku spremnost u zaštiti regije i održavanja stabilnosti na Korejskom poluotoku.