Počele prijave programa u srednjim školama, 35 škola uvelo nove smjerove

Za upis u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. predviđena su 48.753 mjesta u ukupno 445 škola, u srijedu počinju prijave programa koje učenici žele upisati, a od ove godine moći će upisati nove smjerove u 35 obrazovnih ustanova.

Prijave programa trajat će do 7. srpnja, elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https:// srednje.e-upisi.hr.

Od 445 srednjih škola, njih 179 provodi gimnazijske programe obrazovanja, 319 strukovne programe obrazovanja, 15 programe likovne umjetnosti, a 41 glazbene i plesne programe obrazovanja (srednje škole najčešće provode kombinirane programe obrazovanja, npr. gimnazijske i strukovne ili strukovne i likovne umjetnosti itd.).

Srednjih škola koje provode samo gimnazijske programe obrazovanja je 95 (tzv. čiste gimnazije), stoji u odgovoru Hini iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Od 35 škola koje su dobile odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za uvođenje programa koje do sada još nisu izvodile – neke su u potpunosti zamijenile stare programe novima, odnosno ukinule ih i uvele nove dok su druge škole nove programe odlučile kombinirati s drugim postojećim programima ili ponuditi potpuno novi obrazovni program bez zamjene.

Tako primjerice, Srednja škola Arboretum Opeka (Vinica) planira uvesti novi program konobar koji planira kombinirati sa srodnim obrazovnim programom kuhar. Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik planira zamijeniti obrazovni program poslovni tajnik s novim programom web dizajner, dok, primjerice Glazbena škola Blagoje Bersa Zadar uvodi novi obrazovni program oboa.

Ove godine eksperimentalne programe predložile su srednje škole koje su imenovane regionalnim centrima kompetentnosti, a najviše ih je odobreno u sektoru Turizam i ugostiteljstvo, stoji u odgovoru MZO-a Hini.

Riječ je o novim strukovnim programima obrazovanja koji se još nisu provodili te će se prvi put učenici moći prijavljivati za upis u te strukovne programe.

Jedinstven prijemni ispit za srednje škole od 3. do 6. srpnja

Dodatni ispiti i provjere odvijat će se od 3. do 6. srpnja, a prijemne će ove godine provoditi osam zagrebačkih gimnazija i karlovačka gimnazija koje su pripremile jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate.

Tako učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program. Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole.

U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme. Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.

HINA