Počele 23. vukovarske adventske svečanosti, u Dvorcu Eltz upaljena prva svijeća

Vukovar, 29.11.2020 - Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zapalio je u nedjelju prvu Adventsku svijeću u znak početka 23. Vukovarskih adventskih svečanosti, nakon čega je razgledao prigodnu izložbu. foto HINA/ ik

U sklopu 23. vukovarskih adventskih svečanosti prvu svijeću na adventskom vijencu u Dvrocu Eltz u nedjelju je upalio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

“Poruka iz Vukovara u prigodi prve nedjelje Došašća je poruka nade. Nade da će svi Vukovarci, ali i svi građani Hrvatske u ovim tjednima i danima do Božića pronaći svoj mir, sreću i zadovoljstvo unutar sebe, svojih domova i obitelji. Radujem se što još jednom iz Vukovara odašiljemo poruku mira, spokoja i sreće”, rekao je Penava.

Dodao je kako se nada i da će svi građani Vukovara pronaći potreban mir, pogotovo u ovim vremenima koja su nemirna i unose nespokoj.

“Ne smijemo se dati uplašiti, prolazili smo kroz puno teža vremena i naprosto trebamo imati nadu kako će sve biti u najboljem redu”, poručio je vukovarski gradonačelnik.

Ovogodišnje Vukovarske adventske svečanosti održavaju se po motom “Vukovar simbol hrvatskog zajedništva”.

“U 23 godine uz običaje tradicijske kulture s nama su sudjelovali prijatelji iz cijele Hrvatske od Dubrovnika preko jadranske obale do Istre, sjeverne Hrvatske, do naše Slavonije i Srijema. Imali smo prilike vidjeti različite običaje različitih krajeva, ali upravo u toj različitosti govorili smo o zajedništvu hrvatskoga naroda”, kazala je Ružica Marić, ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja koji je suorganizator adventskih svečanosti.

Ta se manifestacija ove godine održava u postroženim epidemiološkim uvjetima te su neki sadržaji izostali, poput prenošenja adventskog svjetla iz Franjevačke crkve sv. Filipa i Jakova do muzeja.