Počela utrka za sezonce, u 2018. uvest će se najviše radnika

Nedostatak kvalitetnih radnika problem je koji već dugi niz godina muči poslodavce u turizmu i ugostiteljstvu.

Potraga za sezoncima krenula je već sada, u siječnju jer ni povećane kvote za uvoz radnika iz iznozemstva ni čak 187 tisuća trenutačno nezaposlenih građana nisu garancija da će ovo ljeto biti dovoljno radnika za sezonu.

Antonio Topčić profesionalni je kuhar koji posljednjih nekoliko godina radi kao sezonac. Svako je ljeto, kaže, ista priča. Posla u turističkom sektoru ima, ali ga nema tko raditi: “Lokala je sve više, a radne snage i ugostiteljskog kadra je sve manje”.

S produljenjem turističke sezone taj problem postaje još i veći, a promijenila se i situacija na tržištu rada.

Kako bi olakšali pronalazak kvalitetne radne snage, iz Vlade su odlučili da smještaj i hrana sezonaca od ove godine postaju porezna olakšica pa poslodavcima ostaje više novca za plaće radnika.

Povećan je i broj dozvola za zapošljavanje stranaca.

Hrvatska bi tako ove godine mogla uvesti nikad više stranih radnika – njih čak 31 tisuću. U turizmu i ugostiteljstvu trebalo bi biti zaposleno njih 4 660.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori povećanje kvota smatraju vatrogasnom mjerom koja će omogućiti realizaciju nadolazeće turističke sezone, no dugoročno rješenje vide u dualnom strukovnom obrazovanju.

Ministarstvo turizma, kao jednu od mjera pomoći, vidi i aktiviranje domaće radne snage na domaćem tržištu rada, prije svega prekvalifikacijama.

Trenutno je prekvalifikacijom za turistička zanimanja obuhvaćeno oko dvije tisuće osoba. Prema predviđanjima, za turističku 2018. godinu bit će potrebno dodatnih između 10.000 do 15.000 djelatnika u turizmu, piše N1.