Počela Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture otvorio je u ponedjeljak u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu rektor Zagrebačkoga sveučilišta Damir Boras.

Boras je izrazio zadovoljstvo što su polaznici odabrali učenje hrvatskoga jezika i hrvatske kulture podsjetivši kako Zagrebačko Sveučilište ima 75 tisuća studenata koji studiraju na 34 fakulteta, od kojih su 3 umjetničke akademije.

Nastojimo promovirati europske odnosno općeljudske vrijednosti, rekao je Boras dodavši kako u te vrijednosti spadaju etičnost, poštovanje znanosti, rada i znanja.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Mijo Marić istaknuo je kako Sveučilište u Zagrebu i HMI već niz godina organiziraju Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture te dodao kako ta škola njeguje dijalog s Hrvatima u dijaspori i njihovim inozemnim prijateljima.

Škola traje 4 tjedna. Polaznici škole, osim djece hrvatskoga podrijetla su i stranci koji žele naučiti hrvatski jezik.

Voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu Branka Roščić istaknula je kako školu pohađa veliki broj studenata iz Europe i svijeta te dodala kako njezin Ured sudjeluje u svim programima međunarodne suradnje. U sklopu Erasmus programa, napomenula je, organiziraju se razmjene studijskoga boravka i stručne prakse studenata.

Direktorica Škole Zrinka Jelaska istaknula je kako nastava u Školi podrazumijeva akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete muzejima, galerijama, kulturnim i znanstvenim institucijama, izložbama i kazališnim predstavama.

Tradicionalna Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture održava se do 27. srpnja u Zagrebu, a u radu Škole ove godine sudjeluje 27 polaznika iz 16 europskih i prekomorskih zemalja – Austrije, Slovenije, Francuske, Mađarske, Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Velike Britanije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD-a, Argentine, Meksika, Čilea i Australije, rekla je Jelaska.

Kao i ranijih godina, naglasila je, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine desetero stipendista dolazi sa Sveučilišta u Grazu (Austrija), Sveučilišta u Beču (Austrija), Sveučilišta u Glasgowu (Škotska), Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija), Sveučilišta u Rosariju (Argentina), Humboldt sveučilišta u Berlinu (Njemačka), Sveučilišta Pontificia Universidad Catolica de Chile (Čile) te Instituta Filip Kaušić (Austrija).

Škola je namijenjena, istaknula je, mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Po Jelaskinim riječima akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave, a školski sat traje 45 minuta. Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu, rekla je dodavši kako se nastava održava u zgradi Sveučilišta u Zagrebu i Uredu za međunarodnu suradnju.

Program iz hrvatske kulture sastavni je dio Škole, a sastoji se od akademskih i terenskih predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti te od stručno vođenih posjeta muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama, kao i studijskih izleta u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera, dodala je.

Polaznici Škole koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu i svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdom o 8 ECTS bodova.